Zelfmoord onder Friese jongeren neemt toe

Sjoerd Steegstra kan het navertellen. Op de bank, naast de foto van zijn moeder, vertelt hij open en eerlijk zijn verhaal. Hij doet dat ook op scholen. Het is een verhaal dat indruk maakt. Sjoerd doet dat omdat hij hoopt dat mensen erover praten. Want dat is het enige wat helpt.
© Omrop Fryslân, Miranda Werkman
Ik leefde in twee wereldjes, ik zakte steeds verder weg.
Sjoerd Steegstra
Sjoerd zelf kon er niet over praten. Zijn moeder raakte ernstig ziek toen hij 13 was. "Ik leefde in twee wereldjes, ik zakte steeds verder weg", zegt hij.
In 2016 waren het 48 jongeren, in 2017 81 jongeren die zelf uit het leven stapten. Dat zijn de landelijke cijfers. Een duidelijke verklaring is er niet. Het aantal gevallen van zelfmoord onder tieners heeft hiervoor nog nooit een grote stijging laten zien.
Minister Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil weten wat de oorzaak is. In Leeuwarden is maandag een groot congres over het voorkomen van zelfmoord. Er worden 100 nieuwe gatekeepers opgeleid. Zij worden getraind om eerder signalen te herkennen en bespreekbaar te maken.
Suïside oer Fryske jongeren nimt ta
Sjoerd werkt alweer een tijd bij de GGZ als ervaringsdeskundige. In zijn werk ziet hij ook steeds meer jongeren die het niet meer zien zitten. Volgens hem is het lastig om een reden aan te wijzen, maar hij denkt dat eenzaamheid een grote rol speelt.
Sjoerd Steegstra: praat deroer
Met Sjoerd gaat het goed. Hij kan zijn ei goed kwijt in de Friese muziek en speelt dit jaar nog met succes de hoofdrol in het iepenloftspul Rêdbâd, dat volgend jaar vanwege het grote succes opnieuw opgevoerd zal worden. Het beste advies dat hij kan geven is: praat, praat, praat. Ook al lijkt het niet stoer, als het er is, dan is het er en dan kun je er maar beter wat mee doen.
Heb jij hulp nodig, dan kun je altijd contact opnemen met de Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.
Maandag om 17.00 uur schuift psychiater Ingrid Overmeer aan in het televisieprogramma Fryslân Hjoed.