Voorbereiding op jarenlange werkzaamheden aan Afsluitdijk start maandag

Automobilisten die vanaf maandag over de Afsluitdijk moeten, zullen rekening moeten houden met verkeersoverlast. Rijkswaterstaat start namelijk met allerlei werkzaamheden aan de weg. Eerst is dat bij Den Oever en later ook bij Kornwerderzand. De A7 is dan aan één kant afgesloten en het verkeer moet dan over één rijbaan.
Ofslútdyk © Shutterstock.com
Luister naar een interview met Rijkswaterstaat over de werkzaamheden
De werkzaamheden van Rijkswaterstaat zijn nodig als voorbereiding op de versterking van de Afsluitdijk. Dat moet de komende jaren gebeuren. Bij Den Oever doet Rijkswaterstaat daarom eerst onderzoek naar de sterkte van het asfalt en naar de ondergrond, waar later extra keersluizen worden gebouwd.
Maandag is eerst de A7 aan de Noord-Hollandse zijde, dus bij Den Oever, afgesloten. Dat duurt twee weken. Daarna is de weg bij Kornwerderzand een paar dagen gesloten en later opnieuw de A7 bij Den Oever.
Het fietspad op de Afsluitdijk blijft tijdens deze werkzaamheden geopend.

Jaren werk

Het werk van de komende maanden is het begin van een jarenlange periode, waarin gewerkt wordt aan de versterking van de Afsluitdijk en een reconstructie van de A7. Het is de grootste renovatie sinds de bouw van de Afsluitdijk.
Het versterken van de Afsluitdijk duurt tot en met 2022. Daarnaast komen er extra keersluizen en een gemaal. Daarmee kan meer water worden afgevoerd van het IJsselmeer naar de Waddenzee.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
In Harlingen komt een nieuwe fabriek, waar 75.000 betonblokken worden gemaakt. Die zijn nodig voor het verhogen van de Afsluitdijk met twee en een halve meter.