Jonge boeren vieren feest, maar denken ook na over toekomst

Van Dokkum tot Wolvega, uit heel Fryslân kwamen vrijdagavond bussen vol met jonge boeren naar Dearsum. Daar werd een groot tentfeest gehouden door de Agrarische Jongeren Fryslân, omdat ze al 25 jaar bestaan.
De vereniging heeft 850 leden van 16 tot 35 jaar. De jonge boeren denken na over de toekomst van de agrarische sector met de bijkomende wet- en regelgeving. "Voor de sector zijn er genoeg uitdagingen waar we mee aan de slag moeten", vertelt voorzitter van AJF Eke Folkerts. "En dat blijft altijd, maar de jongeren vinden de sector mooi en hebben er passie voor", vertelt ze. De vereniging zet zich in om elkaar te helpen een weg te vinden in de soms lastige wet- en regelgeving.
"We moeten vooral draagvlak houden van de gemeenschap en buren. De mensen moeten onze producten blijven waarderen", zegt Folkerts. "De jongeren moeten kunnen doorgaan, want uiteindelijk wordt het zonder boeren wel lastig met ons allen", vertelt ze.
Eke Folkerts vertelt over de vereniging en de uitdagingen voor jonge boeren tegenwoordig
De vereniging houdt bijeenkomsten waar informatie wordt uitgewisseld, maar het is ook heel gezellig. "Het is een hele leuke vereniging waar we nadenken over de toekomst, maar vanavond is er tijd voor een feestje", vertelt Folkerts. Het 25-jarige bestaan wordt gevierd met een band. Er worden zo'n 200 tot 300 jonge boeren verwacht.