"Slauerhoff leeft: jong en oud leest zijn gedichten nog altijd"

In een volle kerk in Huizum in Leeuwarden zijn vrijdag drie nieuwe boeken over Slauerhoff gepresenteerd. Het is dit jaar precies 120 jaar geleden dat de Leeuwarder dichter Jan Slauerhoff (1898-1936) werd geboren. Slauerhoff was dokter, maar schreef ook honderden gedichten en vertaalde poëzie van bekende dichters.
Slauerhoff boeken presintearre
Ald-Twaddekeamerfoarsitter Gerdi Verbeet nimt boek yn ûntfangst © Omrop Fryslân, Froukje Sijtsma

In Memorian Patris

Slauerhoff schreef veel gedichten over het buitenland. Zijn gedicht 'In Memoriam Patris' speelt zich echter af in Leeuwarden. Het gaat over de moeizame relatie tussen de dichter en zijn vader. In het kader van Culturele Hoofdstad is dat gedicht naar negen talen vertaald, waaronder het Fries, Russisch en Chinees. Oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, die ook nog familie is van Slauerhoff, nam het eerste boek in ontvangst. Verder werden ook een vernieuwde biografie over de Leeuwarder en een verzamelwerk met gedichten gepresenteerd.
Tienmaal i Memoriam Patris © Omrop Fryslân, Froukje Sijtsma
Initiatiefnemer Peter de Haan over 'Tienmaal in Memoriam Patris'

Biografie

Ook een vernieuwde biografie van Slauerhoff, geschreven door biograaf Wim Hazeu, werd vrijdag gepresenteerd. In 1995 verscheen de biografie over Jan Slauerhoff van de hand van Wim Hazeu. "Slauerhoff was een van die helden uit mijn puberteit. Toen ik biograaf werd, stonden Achterberg, Vestdijk, Slauerhoff en Escher hoog op mijn lijstje. En dan heb je al drie mensen die in 1898 in Leeuwarden zijn geboren. Slauerhoff heeft mijn grootste liefde gekregen. Hij heeft enorm veel geproduceerd, ondanks dat hij scheepsarts was op zee, wist hij een enorme hoeveel gedichten en verhalen te schrijven, en ook gedichten te vertalen."
Wim Hazeu (link) mei op de eftergrûn syn boek © Omrop Fryslân, Froukje Sijtsma
Slauerhoff was echt stapelverliefd op dit meisje.
Wim Hazeu, biograaf Slauerhoff
Een van de toevoegingen aan zijn biografie over Slauerhoff is het verhaal over de mooie vrouw Amarenske van der Zee. "Slauerhoff ontmoet haar aan het einde van zijn leven -Slauerhoff is maar 38 jaar geworden- in Heemstede. Zij is verpleegster en hij vraagt haar om mee te gaan naar Tanger." Slauerhoff wil daar als dokter aan het werk. "Ze was echt een prachtig Fries meisje. Ik ben er van overtuigd dat hij haar niet alleen uit zakelijk oogpunt meevroeg, maar ook echt stapelverliefd op haar was. Zij mocht alleen niet mee van haar baas."
Al is de biografie van Slauerhoff nu aangevuld, toch blijft de fascinatie voor de Leeuwarder dichter. "Slauerhoff leeft nog. Zijn werk wordt nog steeds vertaald. Hij is een van de weinige dichters van die generatie voor de oorlog die nu nog gelezen wordt, door jong én oud."
Biograaf Wim Hazeu over Slauerhoff

Meer activiteiten rondom Slauerhoff

Volgende week vrijdag gaat Under de Toer-voorstelling 'Slauerhoff - In Memoriam Patris' van regisseur Goaitsen Eenling in première in de dorpskerk van Huizum. Ook is er tot begin oktober nog een expositie te zien in de kerk, en kunnen mensen een wandeltocht door Leeuwarden maken door Leeuwarden, die langsgaat bij plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van Slauerhoff.