Q&A: Hoe is het voor Martsje Paulusma om haar vader Piet te vervangen?

07 sep 2018 - 17:43

Piet Paulusma zal opnieuw voor korte tijd uit de running zijn en dus zal zijn dochter Martsje het stokje van haar vader op televisie weer overnemen. Een geschikt moment om haar voor te stellen aan het publiek. Daarom legden wij haar zeven vragen voor, om haar beter te leren kennen.

Martsje Paulusma - Foto: Omrop Fryslân

Hoe ben je eigenlijk dit vak ingerold en wat is je achtergrond?

"Ik heb Personeel en Arbeid gestudeerd aan de NHL in Leeuwarden. Toen ik klaar was met mijn studie, was het de tijd van de recessie. Ik kreeg niet meteen een baan en degene die naast mijn vader zat werd langdurig ziek. Toen zei mijn vader 'anders kom je eerst naast mij zitten, dan kun je helpen met de locaties plannen en al dat soort dingen', als assistente dus. Dat beviel zo goed dat ik er nooit meer ben weggegaan en zo zit ik nu al zes jaar naast Piet."

Je hebt als klein meisje altijd je vader het weer zien presenteren. Had je ooit gedacht dat je het stokje over zou nemen?

"Nee, helemaal niet. Dat had ik echt nooit gedacht. Dit is eigenlijk echt van de ene op de andere dag gebeurd. Vorig jaar november hadden we op 'Zes' (de nieuwe naam van SBS6, red.) een item in het weerbericht, dat ging over mensen die heel hard werken en ook wel eens een dag vrij mogen. Daar was Piet natuurlijk de uitgesproken persoon voor, want hij werkt al 22 jaar lang zeven dagen per week. Toen had ik dus één keer het weer gepresenteerd. Dat was toen heel ludiek en echt eenmalig. Gewoon voor één keer. Maar nu werd hij deze zomer ineens ziek, totaal onverwacht. Wij moesten toen echt om een uur of drie een beslissing maken van: 'ohjee, wat gaan we doen?' We dachten hij is er vanavond niet, maar morgen is hij er wel weer. Dus toen heb ik gezegd, dan doe ik het wel één keer. Maar de volgende dag bleek pas dat het veel langer zou duren. Zo is het eigenlijk gekomen."

Ik moest ook wel even alle gêne van me afgooien, omdat ik mij niet druk moest maken over wat mensen van mij vinden.

Martsje Paulusma

Hoe was dat, om meteen in het diepe te worden gegooid?

"Dat was ontzettend spannend en moeilijk. Ik heb heel veel respect dat mijn vader dit al 22 jaar zo doet, want het is echt wel heel moeilijk hoor. Ik moest ook wel even alle gêne van me afgooien, omdat ik mij niet druk moest maken over wat mensen van mij vinden. Daar hebben we het ook wel over gehad, want het kan zijn dat je volledig wordt afgebrand met de sociale media van tegenwoordig. Dat is gelukkig niet echt gebeurd, dus dat viel erg mee."

Hoe waren de reacties die je hebt gekregen vanuit je omgeving?

"Die waren allemaal heel erg lief en heel goed en positief. Dus ik heb er ook geen problemen mee om het stokje vanaf morgen weer even van mijn vader over te nemen."

Als je vader over een paar jaar met pensioen gaat, ga jij dan definitief het stokje van hem overnemen?

"Dat is ten eerste niet aan mij om daar antwoord op te geven. Dat ligt bij de werkgevers en Piet, met name. Dus dat ligt absoluut niet bij mij, zeg maar."

Piet is in Nederland natuurlijk bekend vanwege zijn afsluiting van het weerbericht met 'oant moarn'. Heb jij ook al zo'n eigen afsluiting?

"Zoals het nu is zeg ik bij Omrop Fryslân net als mijn vader 'we moatte moarn mar wer even yn it waar sjen'. En voor de oplettende kijker heb ik de laatste keer, toen bij anderen nog niet bekend was dat Piet het de volgende dag alweer zou doen, gezegd 'Piet moat moarn mar wer even yn it waar sjen'. En bij 'Zes' zeg ik: zoals mijn vader altijd zegt: oant moarn, tot morgen!' Dat is ook een eerbetoon aan mijn vader, want het blijft mijn vader zijn programma, en niet dat van mij.

Tot slot Martsje, wat is eigenlijk je favoriete weer?

"Dat verschilt per periode natuurlijk. Ik houd echt van sneeuw en ijs en ik houd echt van schaatsen. Maar in de zomer houd ik ook absoluut van mooi rustig zomerweer.

(Advertentie)
(Advertentie)