Martijn Barto laat zich verrassen bij afscheid van SC Cambuur

07 sep 2018 - 10:57

Voetballer Martijn Barto neemt vrijdag afscheid van SC Cambuur. Barto speelde in zeven seizoen meer dan tweehonderd wedstrijden in het geel-blauwe shirt en maakte 64 doelpunten voor de Leeuwarders. Een clubheld, want er zijn in het voetbal weinig spelers die zo lang bij een club spelen. In mei maakte Cambuur bekend dat het aflopende contract van Barto niet werd verlengd. Volgens technisch manager Foeke Booy had Cambuur geen budget meer om de speler te behouden.

Foto: www.orange-pictures.nl

Martijn Barto over zijn afscheid bij Cambuur

Het afscheid van Barto is vrijdagavond voorafgaand aan de thuiswedstrijd van Cambuur tegen RKC uit Waalwijk. Bij die club debuteerde hij in het betaalde voetbal tijdens het seizoen 2005/2006. Daarna speelde hij bij Helmond Sport, maar in 2007 ging hij terug naar het amateurvoetbal. In 2011 haalde Cambuur de speler terug naar het betaalde voetbal.

Verrast

Barto weet nog niet wat hem te wachten staat vrijdagavond. "Ik laat me voornamelijk verrassen. Het lijkt alsof er heel veel mensen mee bezig zijn. Dat vind ik heel leuk en bijzonder. Ik had het niet zo verwacht, maar er zijn een hoop leuke acties op touw gezet. Dat kan ik zeker waarderen." De spelersbus van Cambuur wordt bijvoorbeeld speciaal voor Barto's afscheid ingezet. Zijn dorpsgenoten uit Goutum worden opgehaald en naar het stadion gebracht.

Als je zeven jaar bij een club speelt, en zeker bij Cambuur, is het juist wel mooi dat je hoogte- en dieptepunten meemaakt.

Martijn Barto

Binding met supporters

De voetballer is aangenaam verrast door alle aandacht die hij krijgt van de supporters en de media. "Vergeet niet dat er ook een aantal wedstrijden tussen zaten die wat minder waren. Maar ik heb een hoop belangrijke momenten mogen meemaken en in een aantal beslissend kunnen zijn. Dat vind ik leuk. Aan de andere kant, als je zeven jaar bij een club speelt, en zeker bij Cambuur, is het juist wel mooi dat je hoogte- en dieptepunten meemaakt. Misschien maakt dat de binding met de supporters alleen maar sterker. Die zijn altijd gebleven en ik ook."

Hoogtepunt

Een van de hoogtepunten voor Barto was de 2-1 overwinning van Cambuur in het bekerduel tegen Ajax in 2016. Hij scoorde beide doelpunten voor de Leeuwarders en gooide de Amsterdammers daardoor uit het bekertoernooi. "Dat is een van die momenten die ik nooit meer vergeet. Ik heb ook wel het idee dat het een beetje in het geheugen gegrift staat van de Cambuursupporters. Dat maak je natuurlijk niet zo heel vaak mee. Daar ben ik hartstikke trots op."

Andere functie

Volgend seizoen speelt Barto voor ONS Sneek. Hij kon ook naar het buitenland, maar is daar dus niet op ingegaan. Ook is hij nog in gesprek met Cambuur over een mogelijke andere functie bij de club. "We hebben wel tegen elkaar gezegd dat het een zinvolle invulling moet zijn van een functie. Niet een functie die we gaan creëren om het creëren. Het eerste gesprek was heel erg positief, dus ik zie dat met veel vertrouwen tegemoet."

(advertinsje)
(advertinsje)