Gedupeerden zoutwinning willen miljoenen van provincie

Gedupeerden van de zoutwinning in Fryslân komen opnieuw in verzet. Stichting Winamer Belang legt een miljoenenclaim neer bij de provincie en Den Haag voor alle schade van de zoutwinning. Dan gaat het om mogelijke toekomstige en emotionele schade.
Dupearren sâltwinning wolle miljoenen fan provinsje
De actievoerders voelen zich moreel gesteund door de laatste uitspraken van de inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen. Die noemt het uitbreiden van zoutputten niet verstandig, zo lang de risico's op lange termijn niet duidelijk zijn. Hij vindt ook dat er strengere controle op de bestaande zoutwinning moet komen, om onnodige veiligheids- en financiële risico's te voorkomen.
Rinze Post van Winamer Belang
Directeur Van Tuinen van Frisia ziet in de uitspraken van de topman van het Staatstoezicht op de Mijnen geen reden om maatregelen te nemen. Zoutboringen onder het Wad worden niet stilgelegd of beperkt, omdat het Rijk toegeeft dat Frisia volgens de vergunningen met strenge voorwaarden werkt.
De kwestie Wijnaldum speelt volgens Van Tuinen niet meer, omdat daar al 15 jaar geen zout meer wordt gewonnen.
Gedeputeerde Michiel Schrier
Zover is de provincie nog niet. Gedeputeerde Schrier gaat op grond van de nieuwe informatie een beroep op Frisia doen om de zoutwinning onder het Wad vooreerst niet uit te breiden. Hij onderstreept daarbij dat ondanks een negatief advies van de provincie, het Rijk uiteindelijk de nodige vergunningen verleent. Voor schadeclaims moeten de actievoerders volgens hem dan ook in Den Haag zijn.