Om de Dobben bij Burgum brengt natuur 50 jaar geleden terug

De droogte van afgelopen zomer heeft negatieve gevolgen voor de aanleg van het natuurplan Om de Dobben tussen Hurdegaryp en Burgum. De inzaaiing van de verschillende soorten planten en bloemen is niet goed gelukt door de drukte. Een aantal zaden kon niet goed ontkiemen en spoelde weg toen het weer begon te regenen. Om de Dobben is donderdag officieel geopend door de provincie, de gemeente Tytsjerksteradiel en de familie Pietersma.
Iepening natuerplan Om de Dobben
Toch zijn er nog geen zorgen om de ingezaaide planten. Komende lente kan de schade pas goed worden bekeken. Op de feestelijke opening van het nieuwe natuurplan Om de Dobben is dan ook veel van de heringerichte dobbe te zien. Er zijn bruggen, paden, ramen, hekken en speelplaatsen.
Met Om de Dobben is een stuk particuliere natuur aangelegd dat is ingericht naar hoe het landschap er 50 jaar geleden uitzag. De wandelpaden zijn geschikt gemaakt voor een bezoek met de rolstoel. Met veel speelplaatsen voor kinderen wordt geprobeerd ook kinderen meer bij de natuur te betrekken. Daardoor is er veel natuureducatie mogelijk.
Westelijk van Burgum ligt 33 bunder natuur in de Hurdegarypsterwarren met bijzondere dobben en pingo's.
Dobben en pingo's zijn ontstaan in de laatste ijstijd. Ze worden beheerd door It Fryske Gea. Wandelpaden verbinden een aantal van zulke pingo's. Misschien zijn het kleine meertjes die begroeid zijn met bomen en rietkragen.
"Zonder de Centrale As was dit plan er niet gekomen", zegt Theunis Pietersma. Hij is een van de initiatiefnemers van het plan. "Daar waar de natuur heeft verloren, winnen wij nu ook weer stukken", zegt Pietersma.
De provincie heeft in 2011 een oproep gedaan aan de omgeving om met plannen te komen voor het zogenaamde opwaarderen van het landschap rond de Centrale As. "Positief was dat meteen alle partijen het plan zagen zitten. De provincie, de gemeente Tytsjerksteradiel, It Fryske Gea en de Friese Milieufederatie", geeft Pietersma aan.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Ook is er een plaats ingericht voor horeca. "Na het wandelen, kunnen mensen eten en drinken in de brasserij", eindigt Pietersma. Bijzonder is dat ook daar de natuur die moest verdwijnen voor de Centrale As de ruimte krijgt. Zo zijn de bar en de stamtafel gemaakt van hout dat gekapt is bij de aanleg van de weg. De route naar de nieuwe recreatieplaats is te vinden via de website.