De Omrop-boekenhoek: Wat moeten we lezen?

Wanneer heb jij voor het laatst een nieuw boek gelezen? Gisteravond nog, voor het slapengaan? Of is het alweer een paar maanden, of misschien zelfs jaren geleden? Een boek lezen is goed voor de concentratie, je breidt je woordenschat uit, het verbetert je geheugen en het kan ons nieuwe inzichten geven in dagelijkse zaken. Desondanks wordt er vooral onder jongeren steeds minder gelezen. Om mensen toch weer aan het lezen te krijgen zoekt De Middei fan Fryslân, elke week naar de mooiste nieuwe boeken. Dit doen ze in het kader van 'Read a New Book Month'. De internationale maand is opgezet om mensen aan te sporen om weer te gaan lezen.
© Omrop Fryslan
Minke de Jong van boekwinkel De Fakkel in Leeuwarden denkt dat een lidmaatschap van een bibliotheek een goeie eerste stap is om het lezen weer op te pakken. Daar kunnen mensen op een goedkope manier een grote verscheidenheid aan boeken proberen. "Mensen hebben heel vaak het idee dat boeken suf zijn, maar er zijn tegenwoordig zoveel leuke boeken. Ook voor mensen die niet al te veel lezen. Romans bijvoorbeeld, daar is gewoon zoveel keus in!"
Ook het 'gebrek aan tijd' is volgens De Jong geen argument. Het is meer een kwestie van het goede moment vinden om even een boek erbij te pakken. "Ik lees meestal op zondagmiddag, dan heb ik niets te doen."
© Omrop Fryslan
'Een lezer leeft duizend levens voordat hij sterft', zei Jojen. 'De man die nooit leest, leeft er maar één.'
George R.R. Martin, A Dance with Dragons

Tips

Wat een mooi of goed boek is, heeft natuurlijk veel te maken met smaak, maar De Jong heeft het liefst biografieën of andere boeken die de levensgeschiedenis van iemand vertellen. "Daar leer je veel van", vindt ze. Haar favoriete schrijver is desalniettemin iemand die fictie schrijft: de Zuid-Afrikaanse Irma Joubert. De schrijfster werkt met name aan historische romans, waarbij 'Het Meisje uit de Trein' de favoriet is van De Jong. Het boek gaat over een jong meisje dat in 1943 in Polen in een bos gevonden wordt door een jonge verzetsstrijder. Het meisje blijft tijdens de oorlog bij haar Poolse redder, maar verhuist na de oorlog naar Zuid-Afrika. Daar bloeit ze op, maar 's nachts kan ze niet ontkomen aan haar donkere oorlogsherinneringen. "Het is een boek, dat gewoon heel erg lekker leest."
Volgende week donderdag komt een medewerker van de grote Friese boekhandel Van der Velde bij De Middei fan Fryslân langs, om te praten over de beste boeken van over de hele wereld.

Boekenclub

De Middei fan Fryslân wil de komende weken elke donderdag van jou weten wat jouw favoriete boek is. Is er een boek waar jij een bijzondere herinnering aan hebt, bijvoorbeeld omdat het jou door een moeilijke tijd heeft geholpen? Of is er een boek dat zo'n briljante twist had, dat je er nog dagen over hebt nagedacht? Of misschien is jouw favoriete boek heel onbekend, en wil je het liefst dat iedereen dat boek ook gaat lezen. De Middei fan Fryslân wil het graag weten!
Stuur jouw verhaal, of jouw boekentips naar dmff@omropfryslan.nl of stuur een appje via de app van Omrop Fryslân. Vergeet niet om je contactgegevens erbij te zetten!