Werkgevers transportsector hebben veel behoefte aan nieuw personeel

Reportaazje banenmerke
Werkgevers in de transportsector staan te springen om personeel. De behoefte is nu al zo groot, dat het moeilijk is om de planning rond te krijgen. Uitzendbureaus kunnen zo tientallen mensen aan het werk helpen. De Friese gemeentes, het UWV en een aantal bedrijven hebben daarom donderdag in Thialf een banenmarkt georganiseerd.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Een man, begin 20, loopt door het ijsstadion. Eerst kijkt hij rond en dan loopt hij langs de tafels met mensen van de uitzendbureaus. Overal waar hij komt, laat hij zijn naam, telefoonnummer en e-mailadres achter. In de hoop op een baan. "Ik wil graag aan het werk als chauffeur. Het is een droom eigenlijk, die ik uit kan laten komen." Toch is hij wat sceptisch over zijn kansen: "Ik weet het niet hoor. Ze zeggen wel dat er veel banen zijn, maar hier zijn ook veel mensen die er één zoeken."

Moeilijk

De angst is niet nodig op de banenmarkt. Bij alle bedrijven die mensen nodig hebben, zijn er heel veel vacatures. Bijvoorbeeld bi Werff Talent, een uitzendbureau met als specialisatie transport. Jan de Jong is daar operationeel manager: "Wij kunnen direct enkele tientallen mensen plaatsen. Het gaat om mensen voor transport in Nederland en ook naar het buitenland."
We kunnen veel nieuw personeel gebruiken, vooral chauffeurs en orderpickers.
Sjoerd de Jong van groente- en fruitgroothandel Smeding
"Het vinden van goede mensen is moeilijk." Dat hoor je verderop ook. Daar staat groente- en fruitgroothandel Smeding. Sjoerd de Jong: "Ja, het is moeilijk om goede mensen te vinden. Maar dit is een prachtige plek om te staan. In weinig tijd hebben we al van zeker vijf goede kandidaten een cv gekregen. We kunnen veel nieuw personeel gebruiken, vooral chauffeurs en orderpickers."
Een andere, wat oudere man heeft al bijna een baan gevonden. "Ik ben op proef bij een bedrijf. Ik kom hier nu, om nu te kijken wat er allemaal nog meer is. Ik ben al wat ouder, maar wil gewoon aan het werk. En dus heb ik mijn papieren gehaald en mag ik nu rijden."

Druk

Op het parkeerterrein voor het ijsstadion staan enkele bedrijven die een demonstratie geven. Daar staat ook verkeersschool Tilstra. Veel mensen komen langs, om zich in te schrijven voor meer informatie over een opleiding tot chauffeur. Peter Smit: "We hebben het druk, zo druk dat we nu weer een nieuwe lesauto aanschaffen. Dan kunnen we de vraag beter aan."
Een aantal jaren geleden werd er in de transportsector nog veel geklaagd over de komst van buitenlandse chauffeurs, nu wordt duidelijk gezocht naar Nederlanders. Smit: "Er zijn veel mensen nodig voor het vervoer van alle pakjes van de webwinkels. Dat is net iets specialistischer. Niet dat er geen buitenlanders meer zijn, hoor, die zitten voor een groot deel op de internationale ritten. Maar werkgevers kiezen nu voor kwaliteit dichtbij."