Leeuwarden wil fietsenchaos op stationsplein beëindigen

05 sep 2018 - 19:42

De gemeente Leeuwarden heeft aangekondigd maatregelen te treffen tegen de fietsenchaos op het stationsplein in de hoofdstad. Op die manier hoopt de gemeente een einde te maken aan de fietsenchaos. Het plein zou een schone entree van de stad moeten zijn, maar tientallen fietsen verstoren dat beeld.

Foto: twitter, @Ytsjeanthings

Er is een grote fietskelder onder het plein, maar lang niet iedereen weet dat. En zodra er één fiets voor het station staat, duurt het niet lang voor er tientallen meer volgen.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Woensdagochtend in alle vroegte was het probleem nog erger. Toen stonden de fietsers voor een dichte deur. De fietskelder was dicht, maar dat was nooit aangekondigd. De NS kreeg daar meerdere meldingen over op Twitter. Een paar uren later werd de kelder alsnog geopend.

Johan de Jong van de gemeente over de fietsenchaos

"Het is vaak zo dat zodra iemand zijn fiets op het plein zet, dat anderen dat ook doen," zegt Johan de Jong van de gemeente Leeuwarden. "Misschien weten mensen het niet, misschien nemen ze het risico, maar het is niet de bedoeling. Het is niet toegestaan om je fiets op het plein te plaatsen. Daar hebben we de fietskelder voor."

"Na de schoolvakantie begon het direct weer. Misschien moeten mensen er nog aan wennen, misschien moeten wij duidelijker zijn. Hoe dan ook: we zien het probleem en proberen er iets aan te doen. Denk aan oplossingen als voorlichting door meer bordjes te plaatsen of mensen met hesjes. We willen een mooie, overzichtelijke en schone entree. Op het moment dat het begint te verpauperen moet je ingrijpen. Komende week bepaalt wethouder Friso Douwstra welke maatregelen er worden getroffen."

Verslaggever Auke Zeldenrust

(Advertentie)
(Advertentie)