Balksters maken luisterwandeling over boter en Balk

05 sep 2018 - 16:42

Boter en Balk horen bij elkaar. En niet omdat het beide toevallig met een B begint, maar omdat de boterhandel in de 17e, 18e en 19e eeuw heel groot was in het dorp aan de Luts. En daar mag best wel wat meer aandacht voor komen, vindt Engelien Bouma van het Bûterhûs in Balk. Dus is er in samenwerking met dorpsgenoten en wat hulp van buiten een luisterwandeling gemaakt. Over boter en Balk.

Balkers maken luisterwandeling over boter en Balk

Bouma kwam op het idee na de aankoop en restauratie van het Bûterhûs, waar zij een koffie- en theezaak in heeft en appartementen in verhuurt. Toen kwam veel informatie over de boterhandel op tafel. Met een werkgroep van plaatselijke deskundigen is alles in gang gezet.

Initiatiefnemer Engelien Bouma. - Foto: Remco de Vries, Omrop Fryslân

Verslaggever Remco de Vries was bij 'Bûter en Balk'

Dorpsgids Johan Heegsma is één van de Balksters die op de audiotour te beluisteren is. Een persoon vertelt bijvoorbeeld op de audiotour een deel van haar boterrijke familiegeschiedenis. Maar er zijn ook opnames geweest bij de leugenbank, waar mensen gevraagd is naar de betekenis van populaire spreekwoorden met en over boter. Gevelstenen spelen een belangrijke rol, want die vertellen veel over de rijkdom in de handel van boter. Op zaterdag 8 september om 14.00 uur opent commissaris van de Koning Arno Brok de audiotour.

Dorpsgids Johan Heegsma is ook te horen in de audiotoer. - Foto: Remco de Vries, Omrop Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)