Jongeren krijgen taalproblemen door gebruik mobiele telefoon

05 sep 2018 - 14:49

Steeds meer jongeren krijgen moeite met goed lezen en schrijven. Dat komt door het gebruik van de mobiele telefoon. Ze gebruiken in de apps veel afkortingen. Het gevolg daarvan is dat ze minder goed begrijpen wat ze aan het lezen zijn en dat ze moeite hebben met grammatica. De waarschuwing komt van Stichting Lezen & Schrijven in de Week van de Alfabetisering.

Mobile telefoan - Foto: Shutterstock.com

Met een speciaal ontbijt werd woensdagmorgen door Stichting Lezen & Schrijven aandacht gevraagd voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Ruim 55.000 Friezen hebben er last van. Het lukt maar niet om dat aantal omlaag te krijgen, zegt Netty Posthumus van de stichting. "Sterker nog, het probleem is misschien nog wel veel groter. Veel mensen weten altijd wel een uitweg te vinden door hulp te vragen."

Prioriteit

Het probleem staat al een aantal jaren hoog op de prioriteitenlijstjes van de Friese gemeenten. Toch lukt het maar niet om het aantal mensen dat moeite heeft met de taal omlaag te brengen. Er wordt hard gewerkt aan verandering, zegt Nynke Benedictus van de gemeente Heerenveen.

"Wij trainen onze mensen om taalproblemen te herkennen. Als we dat zien, kunnen we hulp bieden. Die is er genoeg, alleen kunnen wij de groep niet altijd goed bereiken." Dat ligt vooral aan het feit dat het nog altijd als een groot taboe wordt gezien. "Daar moeten we vanaf. Mensen moeten weten dat het niet erg is, want er zijn meer met dezelfde problemen", zegt Benedictus.

Foto: Shutterstock

De hulp die ze kunnen krijgen, komt vaak van mensen die zelf moeite hadden met lezen en schrijven. Zoals van Vera van der Boom uit Harlingen. Zij helpt mensen met het lezen en schrijven en kan ze ook helpen bij het oplossen van problemen die ze hebben met formulieren, die op de computer ingevuld moeten worden. "Ik heb mijzelf moeten helpen met de taal, met lezen en schrijven. Ik weet hoe je dit kunt leren en dus help ik graag." In Harlingen heeft ze al veel mensen geholpen. Hulp die nodig blijft, zo zegt Vera.

De jeugd

De problemen met de jongeren worden onderschat, vindt Netty Posthumus van Stichting Lezen & Schrijven. "Op scholen is aandacht voor de taal en taalbegrip. Maar toch zien we dat er een steeds grotere groep is, die moeite heeft met het lezen van langere teksten. Er wordt minder gelezen door de jeugd en als ze dat doen, dan vaak alleen korte berichten op de mobiele telefoon." Ze vindt dat er hier in het onderwijs voldoende aandacht aan geschonken moet blijven worden. "Juist daar kun je dit probleem nu goed aanpakken."

(advertinsje)
(advertinsje)