"Droge worst en Friese kaas moeten jaarlijks plekje krijgen in Brussel"

04 sep 2018 - 23:04

De tweede Fryslândag in Brussel is volgens commissaris van de Koning Arno Brok een succes geworden. Hij vindt dat de Fryslândag een traditie moet worden, en een vaste plek in de Friese en Europese agenda verdient, met elk jaar een ander thema.

De bijeenkomst in Brussel had dit jaar als thema 'Regionale identiteit en meertaligheid'. Er kwamen zo'n 75 mensen op af. Onder hen waren 4 Europarlementariërs en volgens Brok ook vertegenwoordigers van zo'n 20 regio's waar Fryslân contacten mee onderhoudt. Verder hadden ook alle gedeputeerden en een aantal Statenleden de reis naar Brussel gemaakt om de bijeenkomst bij te wonen.

De bijeenkomst was deze keer niet door het bureau uit Brussel georganiseerd, maar door de provincie zelf. Dat is Brok goed bevallen en is volgens hem ook nog goedkoper. De locatie was wel gelijk aan vorig jaar: de historische Solvay-bibliotheek in het Leopoldpark vlak achter het Europees Parlement.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Hoofdspreker op de bijeenkomst was de Luxemburgse professor Sabine Ehrhart, maar haar wat academische toespraak kon niet alle aanwezigen boeien. Verder waren er ook optredens van commissaris Brok en gedeputeerde Sietske Poepjes.

Verslaggever Onno Falkena praat in Brussel met Europarlementariër Esther de Lange

Dichter van Fryslân Eeltsje Hettinga liet de Friese taal klinken; dankzij de uitgedeelde vertalingen kon iedereen de verzen van Hettinga goed volgen. Hij kreeg in ieder geval een luid applaus. De muziek werd verzorgd door een combo van de Bogerman Bigband en bij de receptie na afloop was er Friese droge worst en Friese kaas.

Trefwoorden: 
Brussel Fryslândag
(advertinsje)
(advertinsje)