Crone: "Wat ons betreft had wethouder Deinum niet hoeven stoppen"

04 sep 2018 - 21:56

Dat wethouder Henk Deinum (PvdA) is gestopt, komt als een grote verrassing voor de burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone. Wat hem betreft had Deinum kunnen blijven. PvdA-icoon Lutz Jacobi is verbijsterd.

Ferd Crone (r) naast Henk Deinum die bekendmaakt dat hij stopt - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Crone heeft wel begrip voor het besluit van Deinum (62). Zijn vrouw, Jannewietske de Vries, wordt aan het einde van de maand burgemeester van de gemeente Súdwest-Fryslân. De Leeuwarder wethouder wil elke vorm van belangenverstrengeling vermijden.

Toen Jannewietske de Vries nog gedeputeerde was, had ze ook al een relatie met Henk Deinum. Dat was toen geen probleem. "Ik heb daar ook nooit klachten over gehad," zegt Crone, "noch van binnen, noch van buiten. Misschien dachten we er toen anders over."

Verbijsterd

Lutz Jacobi is verbijsterd over het vertrek van Deinum. Ze is fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Leeuwarden. Jacobi begrijpt niet hoe het kan dat de relatie van Deinum en De Vries nu ineens voor problemen zorgt, terwijl het wel mocht toen De Vries gedeputeerde was.

Volgens Jacobi lijkt het erop dat de landelijke politiek invloed heeft gehad. "Is dit het nieuwe beleid van Binnenlandse Zaken? Wij weten er niets van!"

Lutz Jacobi

"Heel chic"

Commissaris van de Koning Arno Brok zegt dat hij geen invloed heeft uitgeoefend op Deinum en De Vries. Brok heeft als commissaris een rol in de selectieprocedure van een nieuwe burgemeester. Hij selecteert de kandidaten.

Arno Brok over het afscheid van Henk Deinum

"Ik heb hier wel met Deinum en De Vries over gesproken," zegt Brok, "maar ze hebben het besluit zelf genomen. Dat is heel chic. Daar kan ik alleen maar respect voor hebben." Dat Deinum en De Vries ook al een relatie hadden, toen zij nog gedeputeerde was, daar wil Brok niet veel over kwijt. "Dat was voor mijn tijd."

De tijden zijn veranderd

De tijden zijn veranderd, zegt Crone. "Over integriteit werd nooit gesproken. Nu wel. Dat geldt ook voor raadsleden die een nevenfunctie hebben. Je kunt er niet voorzichtig genoeg mee zijn."

Burgemeester Ferd Crone over het besluit van Deinum

"We hebben in het college tegen elkaar gezegd: voor ons hoeft Henk niet weg. Hij doet zijn werk goed. Dat was het punt niet. Maar we snappen ook dat er een conflict kan ontstaan, of de schijn van belangenverstrengeling, tussen hem als wethouder, en zijn vrouw als burgemeester van een buurgemeente."

Deinum is al bijna tien jaar lang wethouder in Leeuwarden. Aan het eind van het jaar legt hij zijn functie neer als wethouder. Deinum gaat onder andere over de ontwikkeling van het nieuwe WTC-gebied, met het nieuwe Cambuurstadion. Dat wil hij graag afmaken.

(advertinsje)
(advertinsje)