Brandweer niet op tijd in Oudega, maar komst nieuwe kazerne nog onzeker

04 sep 2018 - 17:41

In Oudega (Smallingerland) wordt nog gezocht naar een kleine vijftien vrijwilligers voor een nieuw op te zetten brandweerkazerne. Tot nu toe hebben 26 mensen zich daarvoor aangemeld. Eind oktober moet duidelijk zijn of de plannen kunnen doorgaan.

De plannen voor een nieuwe kazerne zijn vrij uniek voor Fryslân, zegt woordvoerder Nick Kits van Brandweer Fryslân. Bijna nooit komt er een nieuwe kazerne bij. De reden dat dit in Oudega mogelijk wel gebeurt, heeft te maken met de aanrijtijden in het gebied. De brandweer hanteert daarvoor de norm van 18 minuten. In Oudega wordt die niet altijd gehaald.

Nije brânwachtkazerne yn Aldegea noch net wis

Vorig jaar september brandde in Oudega het huis van Sandra en Hein Kernkamp tot de grond toe af. "Als er een brandweerkazerne was geweest in Oudega, dan had het huis er waarschijnlijk nog gestaan", zei Sandra Kernkamp eerder.

Ze wist dat ze in een risicogebied woonde, maar had nooit gedacht dat dit zou gebeuren. Bij de brandweer is het al jarenlang bekend dat Oudega de slechtst te bereiken woonplaats van Fryslân is. Eerder maakte Omrop Fryslân daar al een reportage over.

Aldegea is it dreechst te berikken foar brânwacht yn Fryslân

Er zijn in Fryslân meer gebieden waar de brandweer niet binnen 18 minuten kan zijn, maar daar wonen niet genoeg mensen om een nieuwe kazerne te bouwen. Het getal van 40 vrijwilligers wordt voorlopig gebruikt als minimumgrens voor het doorgaan van de plannen. Wat er zou gebeuren als er bijvoorbeeld 37 aanmeldingen komen, is niet duidelijk, zegt Kits.

(Advertentie)
(Advertentie)