Unieke beelden: Moeder Eva haalt baby zelf uit haar buik

Een bijzondere bevalling vond op 13 juli plaats in ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen. De moeder, Eva Aarts, tilde haar baby zelf uit haar buik na een keizersnede. Het was een primeur voor het ziekenhuis. In Fryslân Hjoed zijn voor het eerst beelden te zien van de bevalling.
It ferhaal achter de keizersneed yn Tjongerskâns
Vader, moeder en gynaecoloog Clasien van Houwen zitten in de studio. Ze kijken terug op een unieke bevalling. "Ze keek me meteen aan, recht in mijn ogen. Zo mooi. Het lijkt een klein verschil, maar het is een hele andere beleving", vertelt Aarts.

"Het hele team heeft meegenoten"

Ziekenhuis Tjongerschans werkt graag mee als het gaat om wensen van ouders bij een bevalling. "Het hele team heeft meegenoten, het is prachtig om de ouders dit te kunnen geven", vertelt gynaecoloog Clasien van der Houwen, die de keizersnede uitvoerde.
Deze manier van het uitvoeren van een keizersnede heeft veel losgemaakt onder de Friese moeders. Het ziekenhuis heeft na deze keizersnede veel reacties en verzoeken gekregen voor geplande keizersneden. Het was niet de eerste keer in Nederland dat een keizersnede op deze manier gebeurde. Vorig jaar werd het al in andere ziekenhuizen in het land gedaan. In het buitenland wordt de methode ook vaker gebruikt.

"Het sprak mij meteen aan"

Volgens Eva Aarts is het heel mooi om mee te maken. "Een keizersnede is vaak een medisch gebeuren", vertelt Aarts. Ze heeft al twee keer een keizersnede gehad en zou nu ook weer een keizersnede krijgen. Toen ze een video zag waarin een moeder zelf haar baby uit haar buik mocht halen en bij zich neer kon leggen, sprak dat haar meteen aan.
De operatie verloopt anders, omdat de moeder met haar handen in het steriele operatiegebied komt. Aarts kreeg een steriele jas aan en handschoenen. Met het OK-team werd van tevoren een simulatietraining gedaan, zodat alles goed was voorbereid.