Staatsbosbeheer Terschelling sluit gebieden vanwege woekerplantje

03 sep 2018 - 17:49

Staatsbosbeheer sluit op Terschelling per direct een aantal gebieden, omdat het woekerplantje de watercrassula daar werd aangetroffen. Het gaat om Groot Meisterplak en Waterplak, in een duingebied tussen West aan Zee en Midsland aan Zee.

Foto: Steatsboskbehear Skylge

Watercrassula is een plantje dat oorspronkelijk niet in Nederland voorkomt en andere planten bedreigt, omdat het zich erg snel vermeerdert. Dat plant bedreigt ook het watersysteem op Terschelling , nu het steeds meer terrein wint. Dat maakt drastische maatregelen zoals het sluiten van natuurgebieden voor het publiek, noodzakelijk, zegt Staatsbosbeheer.

Remi Hougee, Staatsbosbeheer Terschelling

Staatsbosbeheer op Terschelling probeert al sinds een paar jaar de watercrassula onder controle de krijgen, maar tot nu toe is dat nog steeds niet gelukt. Dat komt vooral omdat enkele millimeters van de plant, meegenomen aan een vogelpoot of onder de schoenen van een wandelaar, al kunnen zorgen voor de verspreiding. En die verspreiding gaat snel.

De afsluiting van de natuurgebieden is een eerste maatregel om verdere verspreiding van de watercrassula tegen te gaan. Staatsbosbeheer krijgt bij de bestrijding van het woekerplantje advies en begeleiding van de provincie, Wetterskip Fryslân en de gemeente Terschelling. De partijen krijgen advies en begeleiding van watercrassula-deskundigen. De aanpak kost honderdduizenden euro's.

Gedeputeerde Johannes Kramer

Trefwoorden: 
Terschelling watercrassula
(advertinsje)
(advertinsje)