Waddeneilanden draaien topzomer, maar lastig om voldoende personeel te vinden

03 sep 2018 - 08:33

De Waddeneilanden hebben dit seizoen een grote groei in het aantal toeristen. Zo noteerde Ameland 7 procent meer bezoekers dan het jaar ervoor. Volgens Cinto Prosperi, directeur van VVV Ameland, is er sinds 2003 niet meer zo'n groei geweest. Het warme voorjaar en de hete zomer zijn de voornaamste oorzaken.

De fearboat en wettertaksy nei It Amelân - Foto: Omrop Fryslân, Ronald van der Pol

Al jaren neemt het aantal bezoekers, dat voor een langere periode op het eiland verblijft, met 1 procent toe. Dat zijn de zogenoemde verblijfgasten. De groei van de andere zes procent is te danken aan de daggasten. "Dit zijn de bezoekers die spontaan besluiten naar het eiland te komen als ze zien dat het mooi weer is. Omdat het lang mooi weer bleef, durfden mensen ook ruim van te voren een dagje te plannen om naar de Wadden te gaan", zegt Prosperi.

Toeristenseizoen verlengen

Het hoogseizoen op de eilanden duurt van 20 juni tot en met 20 september. Het doel is om de bezetting steeds meer over het jaar te verspreiden en niet alleen te scoren in de zomer. "In Amsterdam zijn er jaarlijks zestig toeristen per inwoner. Op Ameland tellen wij 170 toeristen per inwoner." De toeristen verdwijnen altijd zomaar op het eiland, toch zit er wel een keerzijde aan de drukte. "Het is voor ondernemers lastig om kwalitatief goed personeel te werven. Het nadeel is dat je natuurlijk nooit weken van te voren weet wanneer het mooi weer wordt, dus is het ook lastig om je personeelsbezetting daar op in te plannen."

Grens aan de groei

"Je hoort de Amelanders niet klagen over de drukte, maar die personeelsbezetting is wel een serieus aandachtspunt. Je zou het niet snel verwachten in het Westen, maar er zit toch wel een grens aan de groei. Ameland, en ook de andere Waddeneilanden, zetten al een aantal jaren in op slow toerism. Dat houdt in dat we de groei van dagjesmensen op 1 procent willen houden, en bezig zijn om toeristen te trekken die voor een langere periode blijven. Op die wijze kun je ook inzetten op het werven van kwalitatief goed personeel dat op Ameland blijft."

Cinto Prosperi, directeur VVV Ameland

(Advertentie)
(Advertentie)