Steeds meer rookvrije sportclubs in Fryslân

02 sep 2018 - 13:35

Het aantal rookvrije buitensportverenigingen in Fryslân is het afgelopen jaar flink toegenomen. Dat meldt de Hartstichting. Er zijn nu veertig clubs in onze provincie die volledig of voor een deel rookvrij zijn. In 2017 lag dat aantal nog op dertien. Op deze wijze dragen steeds meer Friese clubs bij aan het initiatief Rookvrije Generatie van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds.

Stopje mei smoke - Foto: Shutterstock.com

Landelijk gezien zijn meer dan 550 buitensportverenigingen rookvrij. Dat is ook een flinke groei, want vorig jaar waren het ruim 150 clubs. De toename komt volgens de Hartstichting mede door de steun van vijf grote sportbonden, waaronder het KNVB en de Atletiekunie. Van de 550 rookvrije verenigingen zijn 450 lid van deze sportbonden.

Minder normaal

Directeur Floris Italianer van de Hartstichting is blij met de resultaten. "Roken wordt steeds minder als normaal gezien, en dan vooral in de buurt van kinderen. Door sport in Nederland rookvrij te maken, wordt de sportclub een belangrijke plek in het leven van opgroeiende kinderen, een écht gezonde omgeving."

Groot draagvlak

Volgens onderzoek van KWF Kankerbestrijding is het maatschappelijk draagvlak voor rookvrij sporten groot. Acht op de tien Nederlanders willen dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn, zo staat in het onderzoek van mei 2018.

(Advertentie)
(Advertentie)