Oane Galama Nederlands kampioen fierljeppen in Burgum

01 sep 2018 - 19:53

Met een nieuw persoonlijk record van 21.40 meter is Oane Galama van It Heidenskip zaterdag kampioen bij de senioren geworden op het NK fierljeppen in Burgum. Direct na afloop van zijn sprong in de finale had hij in de gaten dat het een goede sprong was, van blijdschap dook hij het water in. Zijn oude record was 21.16 meter.

Foto: Omrop Fryslân, Koos Wieling

Super, ongelofelijk!

Oane Galama

"Super, ongelofelijk!" reageerde de verse kampioen na zijn sprong. Hij kwam met een sprong van 20.20 meter in de finale, als vijfde. "Daarom mocht ik als eerste beginnen, ik zat vol vertrouwen voor de wedstrijd, en wist dat er veel meer in zat vandaag."

De eerste finalesprong was dus 21.40 meter. "Ik was supergefocused, de stok stond goed, de aanloop voelde superlekker, ik zag de stok staan, precies op de sticker, ik bleef klimmen en naar voren kijken, ik ging maar door en de stok bleef staan, ik kwam net wat te kort uit dus een kleine slag bovenin en ik kon mijn voeten omhoog doen. En toen was ik over het balletje, ook meer dan een paar centimeters, supermooi. Dan komt de ontlading."

Oane Galama had de hele week al een goed gevoel. "Ik wist dat er een kans was om de titel te pakken, ik ga ervoor."

Hij moest de rest van de senioren nog afwachten, maar die kwamen niet over zijn sprong heen. "Ik had er niet veel vertrouwen in, als iemand het doet, is het Jaco, maar hij was niet super, zat niet goed in de stok."

Tweede bij de senioren werd Jaco de Groot met 21.19 en derde Thomas van Midden.

Over tien dagen gaat Oane Galama weer naar Nieuw-Zeeland, waar hij woont. "Dit kon nog mooi even zo." Mogelijk komt hij over een jaar terug om zijn titel te verdedigen.

Oane Galama Nederlânsk kampioen fierljeppen yn Burgum

Foto: Omrop Fryslân, Koos Wieling

Oane Galama

Van de 17 finalisten kwamen er zeven uit Fryslân.

Meisjes

Bij de meisjes was Demi Groothedde kampioen met een sprong van 14.50 meter. De Friezen Femke Rispens en Bente Vlas werden tweede en derde.

Jongens

Bij de jongens was Reinier Overbeek de beste met 20.30 meter, een Nederlands record. Tweede werd de Fries Rutger Haanstra, ook een pr, van 18.23 meter en derde Tymo de Haay.

Dames

Bij de dames werd Dymphie Baas-van Rooijen kampioen met 16.11 meter, tweede werd Wendy Helmes en derde de Friezin Sigrid Bokma.

Junioren

Bij de junioren was de Fries Freark Kramer de beste met een sprong van 20.44 meter en een nieuw Fries record, tweede de Fries Jarno Hoekstra met een nieuwe pr van 19.14 meter en derde Chris Anker.

Freark Kramer mei Frysk rekôr kampioen fierljeppen op NK yn Burgum

Freark Kramer

Bij de junioren was Freark Kramer baas. "Het was een perfecte sprong, de stok stond zo goed als recht, ik had alle tijd en dan zit je bovenin en gooi je jezelf eruit. Ik had niet eens gedacht dat het zover was, ik kwam nu perfect uit." Hij pakte maar liefst veertig centimeter op zijn persoonlijke record. "Een machtig gevoel."

Volgend jaar komt hij uit in de seniorenklasse.

Thewis Hobma

Laatste sprong voor Thewis Hobma

Voor Thewis Hobma was zaterdag een van de laatste fierljepwedstrijden. "Ik had een goed gevoel voor dit NK, ben fit en heb goed getraind en had het gevoel dat ik vandaag kon meedoen om de hoogste prijzen. Het niveau was hoog en het zat me niet mee, en zo kwam ik net buiten de finale."

Terugkijkend op zijn carrière zijn het Fries kampioenschap in 2011 en het Nederlands kampioenschap in 2013 de hoogtepunten. "Maar ook het Red Bull evenement de fierste ljepper in Utrecht was schitterend, om de sport in zo'n entourage voor een groot publiek te laten zien." Ook is hij blij met de groei van IJlst als ljeppersplaats. "Toen ik als jongetje begon, was het een kleine club, nu ben ik 34 en is het een van de grootste clubs."

Hij had graag over de 21 meter willen springen. "Ik denk dat ik verder kan dan mijn pr laat zien, maar doen is een ander ding."

Trefwoorden: 
fierljeppen NK Oane Galama
(Advertentie)
(Advertentie)