Regionale verschillen in eetpatronen: 'Friezen zijn zoetekauwen'

31 aug 2018 - 18:06

Er zijn grote regionale verschillen in eetpatronen. Dat werd al gedacht, maar het is nu ook wetenschappelijk aangetoond via het grote bevolkingsonderzoek Lifelines in Noord-Nederland. Adviezen over gezond eten kan nu veel directer worden gegeven, vertelt prof. dr. Gerjan Navis van de Groninger universiteit RUG.

Sûkerbôle - Foto: Omrop Fryslân, Robea Kleisma

Prof. dr. Gerjan Navis van de Groninger universiteit RUG

Vier eetpatronen

Uit het onderzoek komen vier eetpatronen naar voren: het 'zoetekauw/brood-patroon', het 'Hollandse hap-patroon', het 'snack-patroon' en het 'bewust gezond eten-patroon'. Friezen blijken vooral in de eerste groep te zitten, het zoetekauw/brood-patroon.

Grofweg kan gesteld worden dat in steden de 'bewust gezonde eter' het meest voorkomt en op het platteland de 'traditionele vlees-, groente- en aardappeleter'. Daar staat tegenover dat in steden ook de kant-en-klaarmaaltijden populair zijn, terwijl op het platteland meer alcohol wordt gedronken

Eetgedrag verbeteren

Naast de kleine groep met bewuste smoothie-drinkers en muesli-eters kun je daarom eigenlijk niet zeggen dat het ene eetpatroon gezonder is dan het andere. Volgens professor Navis is het belangrijk om met deze kennis campagnes op te zetten, waarin mensen in de regio worden aangesproken om het eetgedrag met kleine stapjes te verbeteren.

(Advertentie)
(Advertentie)