Vernieuwde zeedijk op Ameland klaar voor de komende vijftig jaar

31 aug 2018 - 16:41

Het was tot nu toe het grootste dijkproject ooit voor Wetterskip Fryslân en het heeft jaren geduurd, maar nu is het klaar: het ophogen van de Waddenzeedijk op Ameland. Er zijn miljoenen in geïnvesteerd en daardoor kan de dijk de komende 50 jaar het eiland weer beschermen tegen de zee.

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Verslaggever Remco de Vries praat met projectleider Jan Hateboer van Wetterskip Fryslân

Het maken van de plannen voor de opknapbeurt heeft zo'n 10 jaar geduurd, het opknappen zelf bijna een jaar. Het hele projekt heeft 77 miljoen euro gekost. Voor dat geld zijn er heel veel stenen, klei en zand aangebracht. "Er is voor 800.000 ton aan materiaal naar het eiland gebracht", vertelt projectleider Jan Hateboer. "De dijk is versterkt door er een hele laag overheen aan te brengen." Gemiddeld is de dijk 35 centimeter hoger geworden.

Het was de wens van het eiland om de groene dijk die er was, terug te krijgen.

Projektleider Jan Hateboer van Wetterskip Fryslân

Groene dijk

De werkzaamheden waren nodig, omdat de dijk niet sterk genoeg meer was en op sommige plaatsen te laag. Er is echter niets van de opknapbeurt te zien. "Het was de wens van het eiland om de groene dijk die er was, terug te krijgen", zegt Hateboer. "Als je nu naar de dijk kijkt en je weet niet wat er is gebeurd, lijkt het net alsof er niets is gebeurd. Maar dat is natuurlijk niet waar."

Nieuwe projecten

Zaterdagavond wordt op Ameland officieel gevierd dat de vernieuwing van de dijk klaar is. Wetterskip Fryslân heeft evenwel ook al weer twee nieuwe versterkingsprojecten in de planning voor de komende jaren, die nog groter worden: de Lauwersmeerdijk en het 50 kilometer lange traject Koehool-Lauwersmeer. De kosten voor het laatste project worden geraamd op 300 miljoen euro, maar het is nog lang geen tijd om die opknapbeurt te vieren. Hateboer: "Het duurt zeker nog tien jaar voordat we daar aan toe zijn."

(advertinsje)
(advertinsje)