Standbeeld elfstedenzwemmer Van der Weijden in Burdaard komt er

31 aug 2018 - 08:51

Dertig dagen hadden ze ervoor uitgetrokken, de initiatiefnemers van het standbeeld voor Maarten van der Weijden in Burdaard. Na drie dagen is de actie echter al geslaagd. Kunstenaar Hans Jouta uit Ferwert zal het beeld gratis maken en een lokaal bedrijf hoeft geen geld voor het plaatsen ervan. Het beeld zal er nog dit jaar komen.

Maarten van der Weijden - Foto: ANP

De crowdfundingsactie om 50.000 euro voor het beeld bij elkaar te krijgen, is niet meer nodig. Die actie is dan ook stopgezet.

Symbolische plek

Het kunstwerk zal worden ontworpen na nauw overleg tussen Jouta, Van der Weijden en de initiatiefnemers. "Het zal de strijd van Maarten tijdens zijn zwemtocht én de strijd tegen kanker verbeelden", schrijven de initiatiefnemers in hun persbericht.

Burdaard wol stânbyld alvestêdeswimmer Van der Weijden

Het beeld krijgt een symbolische plek in de haven van Burdaard, omdat Van der Weijden daar het water verliet. "Daar is zijn tocht gestopt, maar de strijd tegen kanker stopt niet."

Elfstedentocht

Van der Weijden begon op zaterdag 18 augustus met het zwemmen van de Elfstedentocht. Na ruim twee dagen moest hij in Burdaard opgeven vanwege problemen met zijn gezondheid. Inmiddels heeft hij met zijn actie zo'n 4,5 miljoen euro opgehaald voor de strijd tegen kanker.

(Advertentie)
(Advertentie)