"Mbo'er van de toekomst werkt aan een betere maatschappij"

Iepening Stuudzjejier
Inspireren en verdiepen. Dat is het doel van de opening van het studiejaar van het middelbaar beroepsonderwijs bij het Friesland College in Leeuwarden. Zo'n zevenhonderd medewerkers en een handjevol studenten was donderdag aanwezig bij de opening, met onder anderen Diederik Samsom als een van de inspirerende sprekers.
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
De bijeenkomst stond in het licht van de millenniumdoelen van de Verenigde Naties. Heel logisch, vinden ze bij het Friesland College, want de nieuwe lichting studenten bestaat uit millennials en die staan vaak wat anders in het leven. Niet alleen geld verdienen is belangrijk, de vakmensen van de toekomst willen ook een bijdrage leveren aan een betere maatschappij, hoopt voorzitter Carlo Segers van het college van bestuur van het Friesland College.

Met koninklijke belangstelling, eerder deze week, is het imago van het mbo verbeterd. Toch komt er een nieuwe dreiging op het mbo af. Minister Van Engelshoven van Onderwijs is van plan om de subsidie op het praktijkleren af te schaffen.
De start van het studiejaar in de sporthal van het Friesland College © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Luister naar de bijdrage over de opening van het studiejaar
Het gaat om subsidie voor de leerlingen - vaak niveau 2 leerlingen - die er voor kiezen om vier dagen per week te werken en één dag naar school te gaan. Die leerlingen werken nu vaak bij een mkb-bedrijf. Die bedrijven kunnen dat economisch alleen doen, dankzij de subsidie praktijkleren. Om deze studenten op te leiden en ook nog volledig uit te betalen, kan voor die bedrijven niet uit.
Wij willen blijven investeren in deze categorie leerlingen.
Carlo Segers, voorzitter van het college van bestuur van het Friesland College
VNO/NCW waarschuwt de politiek daarom voor het risico dat mkb-bedrijven zullen afhaken als de subsidieregeling wordt geschrapt. Het Friesland College vindt dit een zorgelijk ontwikkeling, want nu is het soms al lastig om werkplekken te regelen voor leerlingen die willen meedoen aan het praktijkleren. Segers hoopt dan ook dat de aangekondigde maatregel niet in deze vorm doorgaat. "Wij willen blijven investeren in deze categorie leerlingen."

Workshops

Het Friesland College zal de komende tijd aan de slag met het nieuwe beleid voor de komende jaren. Het is de bedoeling om de millenniumdoelen van de Verenigde Naties hier zoveel mogelijk in mee te nemen. Over de vraag hoe dat precies moet, werden donderdag workshops gehouden met een grote verscheidenheid aan thema's.