"Mijn hart ligt daar". Boukje Fokkema helpt weeskinderen in Rusland

30 aug 2018 - 07:15

Boukje Fokkema uit Menaam gaat voor vijf jaar naar Sint-Petersburg om weeskinderen te helpen. "Het is mijn roeping. Ik ben heel vaak in Sint-Petersburg geweest en zag daar de nood waarin de kinderen verkeren", vertelt ze.

Boukje Fokkema - Foto: Boukje Fokkema

Twee jaar geleden was Fokkema in Siberië om weeskinderen hoop en leven te geven. Op 16 september reist ze opnieuw af naar Rusland, deze keer naar Sint-Petersburg. "De vorige keer heb ik in kampen meegedraaid. Daar zag ik de nood bij de weeskinderen. In Rusland zijn amper voorzieningen."

De keuze voor Sint-Petersburg kwam niet uit de lucht vallen. Fokkema is meerdere keren in de stad geweest. In 2004 kwam ze er voor het eerst. "Die reis heeft mijn leven veranderd." Vanaf die tijd gaat ze elk jaar naar Rusland.

Familie en vrienden steunen Fokkema. "Ze zijn wel wat gewend. Ze zeggen zelf ook 'Jouw hart ligt daar', maar het is ook wel lastig. Het is ver weg." Fokkema doet haar werk vanuit haar geloofsovertuiging en haar familie staat achter haar en helpt haar. Ze heeft een TeamThuisFront dat meehelpt fondsen te werven. "Toch is het dubbel", vertelt Fokkema. "Je leeft in twee werelden, maar je kiest ergens voor."

Boukje oan it wurk - Foto: Boukje Fokkema

De overtuiging om dit werk te doen, zit in de kleine dingen. Ik ben er niet om de wereld te veranderen. Kleine dingen maken het verschil. Bijvoorbeeld dat een kind zijn verjaardag kan vieren", vertelt Fokkema. Dat ze dat in Rusland doet, verbaast de Russen zelf ook wel enigszins. Ik krijg wel eens de vraag: "Waarom Rusland?""

Niet alleen de Russen zullen misschien vraagtekens zetten bij de keuze voor hun land. Er zijn ook andere landen waar kinderen hulp kunnen gebruiken. En Rusland is geen gemakkelijk land om als buitenlander te verblijven. Politieke en culturele overtuigingen zorgen ervoor dat het moeilijk is het land binnen te komen. Daarnaast wil het land naar buiten toe goed overkomen. "De kinderen worden weggezet in een weeshuis buiten de stad", vertelt Fokkema.

(Advertentie)
(Advertentie)