Discussie over toekomst Indië-herdenking in Leeuwarden

29 aug 2018 - 21:43
Alle stuollen beset by de betinking yn it Rengerspark. - Foto: Foto: Remco de Vries, Omrop Fryslân

De wijze waarop de provinciale Indië-herdenking wordt gehouden, wordt de komende tijd tegen het licht gehouden. En dat ligt best gevoelig, zegt voorzitter Gerard van Klaveren van de stichting Indië-Monument Friesland.

De stichting organiseert sinds 1993 een herdenking bij het Indië-monument in het Rengerspark in Leeuwarden. Maar elk jaar zijn er minder veteranen bij aanwezig. En de familie heeft ook lang niet altijd de behoefte om het over te nemen, zei Van Klaveren woensdagavond.

Kommissaris van de Kening Arno Brok leit in krânse. - Foto: Foto: Remco de Vries, Omrop Fryslân

Dat er een herdenking blijft op die plek, staat vast voor het stichtingsbestuur. Maar de vraag is wel hoe dat moet. Daarover willen ze volgend jaar in gesprek met de donateurs, de provincie Fryslân, de gemeente Leeuwarden en vertegenwoordigers van de veteranen.

Zelf gaf Van Klaveren ook twee voorbeelden van hoe een nieuwe herdenking eruit kan zien. Het zou bijvoorbeeld ook een herdenking kunnen worden van alle Friezen die bij oorlogen en missies omgekomen zijn. Het kan ook gekoppeld worden aan de provinciale veteranendag. Ool andere opties zijn bespreekbaar.

(Advertentie)
(Advertentie)