Ooststellingwerf wil meedoen aan pilot voor behoud kerkgebouwen

28 aug 2018 - 21:25

De gemeente Ooststellingwerf wil meedoen aan een pilot voor een kerkvisie. Het doel van de kerkvisies is om religieus erfgoed in stand te houden. Partijen als de gemeente, kerkeigenaren, erfgoedinstellingen en burgervertegenwoordigers gaan met elkaar in gesprek over de toekomst van het totale kerkenbestand in de gemeente. In totaal komen zes gemeentes voor de landelijke pilot in aanmerking en Ooststellingwerf hoopt daar één van te worden.

De Doarpstsjerke yn Easterwâlde - Foto: Wikimedia Commons

"Niet geschoten is altijd mis", zegt wethouder Fimke Hijlkema. "We hopen op een landelijke spreiding van gemeentes die mee mogen doen, dus bijvoorbeeld eentje in de randstad, eentje in het zuiden en eentje in het noorden. En dan zou het mooi zijn als wij die gemeente in het noorden zijn. We hebben geen geluiden van andere gemeentes in de regio over deze pilot, dus we hebben goede hoop."

Duidelijkheid over toekomst van kerken

Alles moet uiteindelijk een document opleveren, waar uitspraken in staan die richting geven aan de toekomst van de kerken. Als een kerk niet meer in gebruik is, ontstaat er vak discussie over wat er met het gebouw moet gebeuren. Een kerkvisie moet duidelijkheid geven over de toekomst van de kerken.

Dorpskerk Oosterwolde

Vanaf volgend jaar stelt het ministerie middelen beschikbaar, zodat gemeentes de mogelijkheid hebben om zo'n kerkvisie te maken. En wat als er geen Haags geld naar Ooststellingwerf komt? "Dan moeten we het opnieuw bekijken. We zullen dan overleggen met de kerkelijke gemeenschap. Het is niet zo dat we dat met eigen middelen doen", zegt Hijlkema. Als voorbeeld noemt ze de dorpskerk in Oosterwolde: "Dat is een mooi, monumentaal gebouw. Dat moet echt goed worden geregeld. De kerkelijke gemeente wordt daar steeds kleiner en de kerk vergt veel onderhoud."

In Ooststellingwerf staan twintig kerken. Zeventien daarvan worden nog als kerk gebruikt, waarvan elf een beschermde status hebben.

Wethouder Fimke Hijlkema

Trefwoorden: 
Ooststellingwerf kerkvisie
(advertinsje)
(advertinsje)