Marrekrite: meer toezicht op inleverpunten vuil water

28 aug 2018 - 18:58

Er moet meer toezicht komen op de inleverpunten van vuilwatertanks van bootjevaarders. Het komt nu te vaak voor dat de pompen in de havens kapot zijn of dat de haveneigenaren veel geld vragen voor het legen van de tanks. Dat zegt recreatieschap Marrekrite. Dat zal gaan overleggen met de gemeenten om het toezicht te verbeteren.

In smoarchwettertank yn de Prinsetún yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Marrekrite-directeur Lourens Touwen

Havens met meer dan 50 ligplaatsen moeten verplicht een inleverpunt voor vuil water hebben. In de praktijk ziet Marrekrite dat sommige haveneigenaren er geen belang bij hebben.

"De inleverpunten zitten op een moeilijk bereikbare plek in de haven of ze vragen veel geld", zegt directeur Lourens Touwen. "Het voelt voor de eigenaren van de jachthavens alsof ze een container aan de weg moeten zetten omdat er wandelaars langs komen. Maar door het niet werken van de pompen, de slechte bereikbaarheid en de hoge kosten, worden de goedwillende watersporters weer chagrijnig."

De Marrekrite gaat daarom met de gemeenten om de tafel voor meer toezicht op de jachthavens.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Daarnaast wil de Marrekrite dat elk watersportdorp een voorziening krijgt waar pleziervaarders hun vuilwatertanks kunnen legen. De Marrekrite heeft zelf drie drijvende huisjes rondom op het water in de provincie. Bootjevaarders kunnen hier naar de wc als hun tanks leeg raken. Er moet een klein bedrag voor worden betaald.

Het recreatieschap heeft te maken met opstartproblemen, omdat de betaal-app niet goed werkt. Komende winter kijkt de Marrekrite kijken wat het daartegen kan doen.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Fryslân heeft volgens Touwen een imagoprobleem. "Er wordt zo veel in het wild gepoept dat het in de loop van het watersportseizoen erg gaat stinken, vooral met zo'n lange warme zomer zoals we nu hebben gehad."

Toen duidelijk werd dat zwemmer Maarten van der Weijden met zijn elfstedenzwemtocht niet kon worden begeleid door andere zwemmers, omdat het water op sommige plekken te smerig was, heeft de Marrekrite direct contact opgenomen met het Wetterskip om daarover te praten. "Wij gaan meer doen aan bewustwording, want dat kan bij de watersporters nog wel beter."

(advertinsje)
(advertinsje)