Omroep West neemt luisteraars mee op vakantie op Friese dag

27 aug 2018 - 16:25

"Do harkest nei Radio West, dyn stjoerder yn Súd-Hollân." Die jingle is maandag te horen in de Randstad, ingesproken door 'ús eigen Diana de Groot'. Waarom heeft deze regionale zender een Friese dag?

Foto: Omroep West

"Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries", presentator Victor Postuma doet zijn uiterste best om deze Friese zin goed uit te spreken. En dat lukt hem vrij aardig. "Ik kan het Fries redelijk verstaan, maar het praten gaat nog niet helemaal goed. We zijn met de collega's al de hele middag aan het oefenen. Misschien moet ik er een fles wijn bij pakken, gaat het dan een stuk soepeler, of beter een fles Beerenburg," lacht hij.

We nemen de mensen mee op vakantie.

Victor Postuma

Victor Postuma

De omroep heeft dit jaar elke week een ander land als thema, speciaal voor de luisteraars die niet op vakantie kunnen of willen. "We hebben de vakantieweken en nemen de mensen dus mee op vakantie. We hebben al kuilen gegraven met de Duitsers, uit volle borst chansons in het Frans gezongen, een Zweedse dag gehad, die jingles zijn echt onverstaanbaar, en pizza gebakken met een Italiaan."

Op de Friese dag zijn niet alleen de jingles in het Fries, er wordt ook Friese muziek gedraaid. "De Kast is uiteraard voorbijgekomen, maar ook Elske DeWall en Maywood, ik wist helemaal niet dat die uit Friesland komen."

Earrebarre

In het programma zit ook een spelletje. Gewoonweg zoeken ze de betekenis van een plat Haags woord, maar nu zochten ze de betekenis van het woord 'earrebarre'. Victor weet ondertussen dat dat 'ooievaar' is. De Friese dag is onderdeel van de Nederlandse week. Dinsdag staat de provincie Drenthe centraal.

Victor heeft wel iets met Fryslân. "Sterker nog, ik ben genetisch belast, mijn voorouders blijken uit Gorredijk te komen. Al drie, vier generaties zijn we 'om utens'. Ik vind het oprecht een prachtige provincie, dus wellicht keer ik nog eens terug naar het moederland."

(advertinsje)
(advertinsje)