De Lemsterweg bij Munnekeburen is gescheurd door de droogte

De Lemsterweg bij Munnekeburen is over een lengte van zo'n 800 meter gescheurd. Dit heeft te maken met de droge en warme zomer. Dat zegt de gemeente Weststellingwerf.
De Lemsterdyk © Wiegmink Media
De helft van de weg is daardoor niet begaanbaar. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, mag het verkeer er nu niet sneller rijden dan 30 kilometer per uur, waar normaal gesproken 80 het maximum is. Dat is met borden aangegeven.
De gemeente is bezig met het herstel van de schade aan de Lemsterweg.

Het valt mee

Ook andere gemeenten hebben schade door de droogte, al valt het reuze mee. In Súdwest-Fryslân kwamen betontegels omhoog en waren er droogtescheuren in een schelpenpad. De gemeente heeft in Bolsward met zout gestrooid om verdere schade aan de wegen te voorkomen.
In de gemeente Heerenveen is de Prikweg bij Aldeboarn beschadigd geraakt, toen een betonplaat omhoog kwam. Het euvel is verholpen. Verder valt de schade mee. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat een groot deel van de gemeente op zandgrond ligt. De problemen zijn het grootst in gebieden met veengrond. De wegen in Smallingerland hebben geen last gehad van de hittegolf.
In De Fryske Marren is er op meerdere plekken schade aan wegen. Het gaat dan om verzakt asfalt en scheuren in de weg. De gemeente heeft al enkele noodreparaties gedaan.
De wegen in de gemeente Smallingerland hebben geen schade opgelopen door de hittegolf.