Omrop TIP: Buro de Vries live in Hempens-Teerns

25 aug 2018 - 15:41

Twintig jaar geleden begon de grote metamorfose van de zuidkant van Leeuwarden: een nieuw bestemmingsplan voor de wijk Zuiderburen met daarin ruimte voor de bouw van 1750 nieuwe woningen, het aanplanten van honderd hectare bos en het uitgraven van nieuwe waterpartijen, waaronder de Teernser Wielen. De gevolgen voor de dorpjes Hempens en Teerns waren groot. Toch is het eigen dorpskarakter behouden gebleven. Geldt dat ook voor het gemeenschapsgevoel?

De brêge tusken Hempens en Teerns - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Buro de Vries is deze zomer in tien dorpen, verspreid over de provincie op zoek naar de 'open gemeenschap', het kenmerk van LF2018. Is die hier ook te vinden of zouden de stadse gewoontes Hempens en Teerns ook al bereikt hebben. In Buro de Vries spreken we onder anderen met de dorpsoudsten van beide dorpen. Beide hebben de grote veranderingen vanaf het begin meegemaakt en ze gaan in op de gevolgen van die veranderingen.

Tearnser Wielen - Foto: Omrop Fryslân

Erg druk was het deze zomer vaak op de Kop van Teerns. Niet alleen de dorpsjeugd kwam er zwemmen, maar ook veel Leeuwarders. De stad heeft geen openluchtzwembad meer en de temperaturen waren tot boven de 30 graden opgelopen.

In de toekomst zouden bij het meer nog veel meer recreactieontwikkelingen kunnen komen. En dat terwijl het twintig jaar geleden nog boerenpolderland was. Buro de Vries spreekt onder meer een van de bewoners van de boerderij die moest 'wijken voor de nieuwe wijk' en van wie het land veranderd is in water.

Capsule Hempens-Teerns - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Dorpsbelang Hempens-Teerns bestond in 2017 honderd jaar. Natuurlijk is der in die jaren veel veranderd. Maar toch bloeit de vereniging nog steeds en zijn in tal van werkgroepen tientallen vrijwilligers actief. Hoe krijgt het bestuur het voor elkaar al die posten bezet te krijgen? En welke rol speelt dorpshuis De Bining - gastheer voor ons programma - daarbij?

De Bining, Himpens-Tearns - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

In alle dorpen kijkt Buro de Vries in deze zomerperiode ook naar de recreatiemogelijkheden. In Hempens is de boerencamping van Piet de Boer al jarenlang een begrip. Met name in dit Culturele Hoofdstad-jaar zijn er veel gasten. Reden genoeg om ook even op bezoek te gaan bij Hiddemastate. Wie weet, ontmoeten wij er nog wat nieuwsgierige kampeerders.

Hiddemastate Himpens - Foto: Omrop Fryslân

Verder kijken wij op het hof bij het kerkje en proberen we achter het verhaal van de Visser-Bearda-stichting te komen. Wie waren die mensen en hoe kan het dat het dorp nog alle jaren geld uit hun fonds krijgen? En waarom is het probleem van de hardrijders op de Skoalledyk niet op te lossen, terwijl er toch alleen dorpsbewoners van de weg gebruikmaken?

Tegen twaalven komt in het programma Sido Martens langs. De Leeuwarder zanger en liedjesschrijver heeft een caravan in Hempens en daar deed hij ook de inspiratie op voor zijn nieuwste album. Hoe dat zit en klinkt, hoort u zondag in Buro de Vries.

Tsjerkje Himpens - Foto: Omrop Fryslân, René Koster
Trefwoorden: 
Buro de Vries Hempens-Teerns
(advertinsje)
(advertinsje)