Blinden hebben moeite met shared space

25 aug 2018 - 13:29

Het is bedoeld om de stad veiliger te maken, maar de shared-space-plekken in Leeuwarden zijn voor blinde mensen vaak gevaarlijk. Hier bewegen: auto's, fietsers en voetgangers door elkaar heen. Dit zorgt voor chaos bij blinden. De 34-jarige Gert-Jan Bouma uit Leeuwarden kan daarover meepraten.

Bline op stasjonplein Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân. Auke Zeldenrust

'Omdat er geen stoepen meer zijn, is het voor mij moeilijk de weg te vinden. Ook mijn blinde-geleide hond Nore wordt er zenuwachtig van. Het is er voor mij niet veiliger op geworden', zegt de man die sinds zijn geboorte niets kan zien. Hij begrijpt dat shared-space bedacht is en dat het voor de meeste verkeersdeelnemers veiligers is geworden. 'Maar ja, elk voordeel heeft zijn nadeel'.

Bline op stasjonplein Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân. Auke Zeldenrust

Bouma voelt hem voornamelijk op het Beursplein en het Stationsplein in Leeuwarden niet altijd veilig. Hij ziet de oplossing niet in infrastructurele aanpassingen van deze gebieden. 'Shared-space betekent dat iedereen rekening met elkaar houdt. Het zou fijn zijn als mensen ons ook zien en onze problemen begrijpen. Elkaar helpen, dat zou al heel veel schelen'.

Uit onderzoek van het UMCG in Groningen bleek een paar jaar geleden al dat blinde mensen de weg kwijtraken op shared-space-plekken. Er werd toen geadviseerd om nieuwe oriëntatiepunten aan te brengen als vervanging van de stoepen en fietspaden. Mogelijkheden zouden zijn het aanbrengen van bankjes of een duidelijk voelbaar verschil aan de ondergrond.

(Advertentie)
(Advertentie)