Extra maatregelen voor komst Oekraïense activist naar Leeuwarden

Niemand minder dan de internationaal bekende feministische activist Inna Sjevtsjenko is woensdag 5 september de belangrijkste gast in de eerste aflevering van IepenUP Live, de wekelijkse talkshow in Neushoorn Café in Leeuwarden.
Inna Sjevtsjenko © ANP
Sjevtsjenko komt oorspronkelijk uit Oekraïne. Ze was leider van de drie Femen-activisten toen ze door de Wit-Russische KGB werd ontvoerd en met de dood werd bedreigd. Ze werd vooral bekend toen ze in 2012 een houten kruis van vier meter hoog met een kettingzaag omzaagde, uit protest tegen de arrestatie van de Russische punkgroep Pussy Riot.
De activist, die haar protestacties vaak topless uitvoerd, is asiel verleend door Frankrijk en coördineert haar acties tegenwoordig vanuit Parijs. Haar komst naar Leeuwarden maakt vanwege eerdere bedreigingen, extra veiligheidsmaatregelen noodzakelijk.

Succesvol

Met gasten als Jan Terlouw, Afshin Elian en Annabel Nanninga kan de redactie van IepenUP Live terugkijken op een succesvol eerste seizoen, met niet alleen elke week een volle zaal, maar ook via Facebook met een bereik van bijna 30.000 kijkers.
Voor de komende uitzendingen, elke woensdagavond tussen 20.00 en 21.30 uur in Neushoorn Café, staan onder anderen Theo Hiddema, Piet Hein Eek en Henk de Jong als gasten op het programma.
IepenUP Live is te volgen via de website en de Facebooksite van Omrop Fryslân. Meer informatie over IepenUP is te vinden op Facebook. IepenUP is een initiatief van Omrop Fryslân en LF2018.