Amelander bunkers 'voegen niet veel toe' en blijven onder zand

24 aug 2018 - 16:18

De bunkers in het Oerdduun en de Bureblinkert op Ameland blijven onder het zand. Dat zegt cultuurwethouder Ellen Bruins Slot van Ameland.

Bunker op it Amelân - Foto: Omrop Fryslân

Raadslid Jeroen de Jong had graag gewild dat de twee bunkers, overgebleven van de Atlantikwall, uitgegraven en opengesteld zou worden. Maar volgens de wethouder heeft Ameland meerdere bunkers die worden opgeknapt en het het verhaal over de oorlog goed genoeg vertellen.

De twee bunkers waar De Jong op doelt voegen niet veel toe, zegt ook directeur Joop de Jong van de Stichting Amelander Musea. "Wij hebben indertijd zeer bewust gekozen om de keukenbunker te ontgraven en geschikt te maken als bunkermuseumpje", zegt De Jong over het bunkercomplex bij Hollum. "Het ligt midden in een groot verborgen bunkercomplex en logistiek prachtig aan een mooi fietspad."

App

Er wordt inmiddels gewerkt aan het ontsluiten van een Tobruk (schuttersput) op het Engelsmanduun en de twee manschappenbunkers in de Tonnedunen op het Zuidwest worden toegankelijk gemaakt. Mogelijk dat nog een kleine bunker in het Hollumer bos wordt opengesteld, maar dat is het dan ook. Dan is het bunkerverhaal wel compleet, zegt Joop de Jong.

Langs de bunker op het Zuidwest komt een kleine route die met hulp van een app wandelend en fietsend te volgen is. Die route is volgend jaar klaar, is de verwachting.

Trefwoorden: 
Ameland bunker
(Advertentie)
(Advertentie)