Mevrouw IJmkje Esveld-Visser uit Harlingen wordt 102: "Gewoon doorzetten"

24 aug 2018 - 15:07

"Gewoon doorzetten." Dat is het credo van IJmkje Esveld-Visser uit Harlingen. Zaterdag wordt ze 102 jaar en ze is daarmee de oudste inwoner van de gemeente Harlingen. Mevrouw Esveld woont nog gewoon zelfstandig, met wat hulp van de kinderen. Zaterdag heeft ze een feest met de familie, maar vrijdag kwam locoburgemeester Harry Boon al even langs met bloemen en een cadeautje, en natuurlijk de felicitaties.

Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

IJmkje Esveld-Visser

Mevrouw Esveld werd in 1916 geboren in Franeker in een gezin van 9 kinderen. Vader was op zee en moeder was thuis. De moeder van mevrouw Esveld overleed al jong, toen ze 37 jaar oud was. De kinderen moesten het toen zelf redden. "Ik heb best wel een druk leven gehad", zegt mevrouw Esveld. Een van de broers was gehandicapt en moest ook veel worden geholpen.

Zelfredzaam

Toen IJmkje 29 was, trouwde ze en verhuisde ze met haar man naar Harlingen. Al 73 jaar woont ze aan het Scheffersplein. En daar gaat ze ook niet meer weg, als het aan haar ligt. Mevrouw Esveld doet het meeste nog zelf, maar krijgt wel hulp van haar kinderen. Haar dochter maakt iedere maandag schoon. Verder redt ze zich prima. Ze kookt zelf haar eten en borduren doet ze ook nog altijd.

Er moet niks tussenkomen, want dan sluit ik liever de oogjes en wegwezen.

IJmkje Esveld-Visser

Fit

Ze voelt zich nog zeer fit. Als het zo blijft, wil ze nog wel een paar jaar verder. Maar dan moet ze wel goed blijven, zegt ze. "Er moet niks tussenkomen, want dan sluit ik liever de oogjes en wegwezen."

IJmkje Esveld-Visser viert haar verjaardag zaterdag met zo'n 40 mensen uit de familie. Ze heeft al negen kleinkinderen en de tiende is op komst.

Trefwoorden: 
Harlingen verjaardag
(Advertentie)
(Advertentie)