De schade door de droogte verdient het predicaat 'Ramp'

24 aug 2018 - 14:23

De schade die veel akkerbouwers hebben door de droogte verdient het predicaat 'Ramp'. Dat zegt voorzitter Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

Teun de Jong, fs. Nederlandse Akkerbouw Vakbond - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Volgens De Jong komen akkerbouwers in bepaalde gebieden slechts op ongeveer 30% uit van wat gewoonlijk van het land komt. De NAV heeft daarom een brief naar minister Carola Schouten gestuurd met de oproep om dit als 'Ramp' te bestempelen. In dat geval kan een beroep worden gedaan op de 'Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen'.

De schade treft volgens De Jong voornamelijk boeren met land op hoge zandgronden en op plaatsen met een beregeningsverbod. Wageningen Universiteit moet dan aangeven voor welke regio's het predicaat 'Ramp' moet gelden. Fryslân valt daar, volgens De Jong, voor het grootste deel buiten.

De verzekeringspremies zijn te hoog, de voorwaarden te streng en het eigen risico te hoog.

Teun de Jong, voorzitter van de NAV

Het argument dat boeren zich maar moeten verzekeren, gaat in dit geval niet op, zegt de NAV-voorzitter. "De premies zijn te hoog, de voorwaarden te streng en het eigen risico te hoog. Over een nieuwe opzet van verzekeringen voor gewassen, wordt met verschillende partijen al wel overlegd, maar daar hebben boeren nu natuurlijk niets aan."

Luister naar de bijdrage van verslaggever Rene Koster

Trefwoorden: 
droogte NAV Teun de Jong
(Advertentie)
(Advertentie)