Sein 'brand meester' gegeven bij schip Harlingen

23 aug 2018 - 20:54

De brandweer heeft in Harlingen het sein 'brand meester' gegeven. Vanaf donderdagmiddag 14.00 uur stond daar een schip in brand. Ruim acht uur later is die brand definitief onder controle.

Grutte skipsbrân yn Harns

De brand was in het ruim van het schip. Daar stond een koelinstallatie met isolatiemateriaal. Dat isolatiemateriaal stond in de brand. Het was voor de brandweer lange tijd moeilijk om bij de brandhaard te komen. "Met een warmtebeeldcamera hebben we toch de brand goed kunnen lokaliseren", zei woordvoerder Ingrid Weert van de brandweer. "Maar het is heel moeilijk te bestrijden, omdat de brand in het isolatiemateriaal zit. Daardoor kan het zich door het hele schip verplaatsen."

Blussen in kleine groepjes

Toen de brandweermensen in het schip konden om te blussen, deden ze dat in groepjes van zes à acht mensen. "We zijn steeds korte tijd in het ruim om te blussen. Het is vreselijk warm, dus iedere twintig minuten worden de manschappen afgelost door een volgend groepje." Mede daarom waren er veel brandweerkorpsen aanwezig in Harlingen.

Om 16.00 uur leek de brand even onder controle, maar toen laaide het weer op, met hoge vlammen en veel rook. Al met al heeft het acht uren geduurd voordat de brand helemaal onder controle was.

Woordvoerder Ingrid Weert van de brandweer

Annalijdia

De brand was op het vissersschip Annalijdia. Dat schip ligt in het water aan de steiger van Damen Shipyards. Er waren op het moment van de brand geen mensen meer aanwezig. Mensen in de omgeving werden opgeroepen om ramen en deuren te sluiten en hulpdiensten de ruimte te geven.

Brandweer Fryslân
@BrandweerFrl
Bij de brand in #Harlingen komt veel rook vrij. Blijf uit de buurt van de rook, en sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit. Geef de hulpverleners de ruimte!
23 Augustus 2018 - 14:30
Brandweer Fryslân
@BrandweerFrl
Brand #Harlingen betreft een vissersboot. In het ruim van het schip brand het isolatiemateriaal . Door de hitte is het niet mogelijk om het ruim te betreden en de brand te blussen. Het schip heeft geen lading aan boord.
23 Augustus 2018 - 14:57
Brandweer Fryslân
@BrandweerFrl
De naam van het schip waar de brand woedt #Harlingen is “Annalijdia” met een warmtebeeldcamera proberen we de vuurhaard in het schip te lokaliseren. Door de hitte is het nog steeds niet mogelijk het ruim van het schip te betreden.
23 Augustus 2018 - 15:03
Brandweer Fryslân
@BrandweerFrl
In #Harlingen wordt de brand getracht van binnenuit te blussen met DLS (drukluchtschuim). Omdat het erg heet is in het schip is afwisseling van manschappen een noodzaak. Dit is de reden van de opschaling naar grote brand. Ook de schuimbluswagen van Heerenveen is aanrijdend.
23 Augustus 2018 - 15:55
Brandweer Fryslân
@BrandweerFrl
In #Harlingen laait het vuur in het schip weer op, alle manschappen zijn uit de boot omdat het door de hitte en de rook niet meer mogelijk is de brand van binnenuit te bestrijden. Ook de rookontwikkeling is weer heviger. Advies : Blijf uit de rook, rook is altijd schadelijk.
23 Augustus 2018 - 16:27
Brandweer Fryslân
@BrandweerFrl
In #Harlingen is de rookontwikkeling weer afgenomen. Neem niet weg dat de brand nog niet onder controle is. Het meeste vuur zit in de onderkant van het schip. Er zijn weer manschappen ingezet om de DLS in het schip te pompen.
23 Augustus 2018 - 16:55
Brandweer Fryslân
@BrandweerFrl
In #Harlingen worden verschillende posten afgelost. Tot nu toe zijn er zeker 40 brandweervrouwen en mannen ingezet om de brand te bestrijden. Er staat een meetploeg gereed voor het geval er weer rookontwikkeling buiten het schip ontstaat.
23 Augustus 2018 - 18:20
Brandweer Fryslân
@BrandweerFrl
In #Harlingen blijven de posten van Harlingen en Franeker met dubbele bemensing. Het vuur is niet meer waarneembaar, wel kan het achter de wanden zitten. Er worden gaten gemaakt om dit in beeld te krijgen. Post Wommels zit in de kazerne van Harlingen om de dekking te waarborgen.
23 Augustus 2018 - 18:46
Brandweer Fryslân
@BrandweerFrl
Er wordt nog steed hard gewerkt in #Harlingen. Het zal nog zeker enige tijd duren voordat het volledig onder controle is. Één expert van @vrnhn en één van de @kon_marine helpen om deze blussing tot een goed einde te brengen.
23 Augustus 2018 - 19:58
Brandweer Fryslân
@BrandweerFrl
In #Harlingen is sein brand meester gegeven. Post Harlingen en Franeker keren terug naar de kazerne. Het bedrijf zorgt zelf voor de bewaking van het schip gedurende de nacht. Einde berichtgeving omtrent dit incident.
23 Augustus 2018 - 20:27
(Advertentie)
(Advertentie)