Protestuitslag IFKS binnen: 17 strafpunten voor Arend Wisse de Boer

23 aug 2018 - 20:06

Het skûtsje Drie Gebroeders van Arend Wisse de Boer krijgt zeventien strafpunten voor de aanvaring bij de bovenste ton in de IFKS-wedstrijd van donderdag bij Echtenerbrug. De Boer raakte het roer van It Doarp Eastermar, waarbij schipper Geale Tadema het water werd ingeslingerd. Tadema won de wedstrijd uiteindelijk wel.

Skipper oer board by IFKS

Schipper Sikke Heerschop van Wylde Wyse diende protest in tegen Geale Tadema vanwege het moment bij de bovenste ton. Heerschop lag bakboord en Tadema kwam van de stuurboordkant. Bakboord gaat dan voor, maar volgens Heerschop kreeg hij niet genoeg ruimte van Tadema. Heerschop won dat protest, maar de reden voor dat moment was - zei Tadema - dat zij door schuld van Arend Wisse de Boer niet eerder konden draaien. Daarom protesteerde Tadema door tegen De Boer. En omdat Tadema dat protest won, krijgt niet hij, maar De Boer de zeventien strafpunten.

Gevolgen klassement

Dat heeft grote gevolgen voor het klassement. De Boer stond tweede in het klassement, maar zakt nu terug. De strafpunten van donderdag mag hij wél wegstrepen als slechtste wedstrijd.

Geale Tadema daarentegen behoudt zijn koppositie in het klassement. It Doarp Eastermar stond al eerste en na de dagwinst van donderdag breiden ze de voorsprong op de concurrentie uit.

Ook straf voor andere skûtsjes

De Zes Gebroeders van Klaas Kuperus en 't Swarte Wief van Jaap Hofstee kregen allebei drie strafpunten. Zij hadden woensdag hun bemanningslijst niet op orde. Kuperus vroeg daarna om heropening, maar dat werd afgewezen.

(Advertentie)
(Advertentie)