Onderzoeksbureau geeft fout toe: er is verkeerd gemeten

23 aug 2018 - 17:21

Onderzoeksbureau Locatus geeft toe dat er een fout gemaakt is bij het tellen van het aantal bezoekers van het Reuzenweekend. Het bureau had op andere plekken gemeten dan de gemeente. Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden vindt het vervelend dat er zoveel gesteggel is over de bezoekersaantallen bij het Reuzenweekend in Leeuwarden. De gemeente zegt zelf dat er meer dan 400.000 bezoekers zijn geweest, terwijl een professioneel bedrijf bureau de helft minder had geteld. "Dit is pijnlijk voor alle agenten, vrijwilligers en anderen die hebben meegeholpen", zegt de burgemeester.

Foto: Omrop Fryslân, Marijke de Boer

Ferd Crone

Burgemeester Crone heeft donderdag direct contact opgenomen met onderzoeksbureau Locatus. De onderzoekers uit Woerden zeggen dat er het afgelopen weekend 134.000 bezoekers in Leeuwarden zijn geweest. Met een foutmarge zou het aantal op z'n hoogst uitkomen op 200.000. Na het gesprek bleek dat Locatus alleen in koopstraten in het centrum tellingen heeft gedaan. Crone: "Maar daar zijn de Reuzen juist niet geweest. Die kwamen op andere plekken in de stad en daar was het overvol."

Op een Bevrijdingsdag komen er al bijna 100.000 mensen. Nu was het veel drukker en wel drie dagen achter elkaar.

Burgemeester Ferd Crone

"Op een Bevrijdingsdag komen er al bijna 100.000 mensen. Nu was het veel drukker en wel drie dagen achter elkaar. Lijkt me duidelijk". Crone houdt daarom vast aan de cijfers die de gemeente zelf hanteert: meer dan 400.000 bezoekers.

Inmiddels heeft Locatus de fout toegegeven. "Daarmee is de discussie gesloten wat mij betreft", zegt Crone. Volgens Locatus is het "appels met peren vergelijken."

Gertjan Slob van het onderzoeksbureau

Door het stof

Directeur Gertjan Slob van Locatus legt uit hoe het komt dat zij op andere cijfers kwamen. "Bij het Reuzenfestival hebben we gedacht dat het vooral in de binnenstad plaatsvindt. Dat is voor een deel ook zo, maar in een veel groter gebied dan dat wij hebben gemeten. Dat hebben wij ons onvoldoende gerealiseerd."

"Het Reuzenmeisje is zaterdag bijvoorbeeld helemaal niet in het gebied geweest waar wij hebben gemeten. Dus alle bezoekers van het Reuzenmeisje bijvoorbeeld, daar kunnen wij niets over zeggen."

Slob en het onderzoeksbureau balen flink. "We meten op heel veel plekken dit soort bezoekersaantallen. In Leeuwarden was het aantal bezoekers in de binnenstad verviervoudigd. Dat lukt alleen de topfestivals, iedere stad knijpt z'n handjes dan dicht. We waren dan ook al puur van mening dat het hartstikke succesvol is. Nu lijkt het alsof wij denken dat dat niet zo is, maar dat vinden wij ook."

(Advertentie)
(Advertentie)