Tadema wint IFKS-wedstrijd na aanvaring

23 aug 2018 - 16:19

Geale Tadema heeft met het skûtsje It Doarp Eastermar de dagwinst gepakt op het water van Echtenerbrug. De schipper was toen nog maar amper bijgekomen van een aanvaring die hij aan het begin van de wedstrijd had met het skûtsje fan De Drie Gebroeders. "Zo'n mooie wedstrijd, dat maakt veel goed," zei de winnende schipper na afloop van de wedstrijd. Ulbe Zwaga werd tweede met Waaksdom en Lucas Bouma kon een derde plaats bemachtigen met zijn skûtsje Grutte Pier.

Finish IFKS by Ychtenbrêge op Tongersdei

De wedstrijd begon donderdagmiddag met veel consternatie. De uiteindelijke winnaar, Geale Tadema van het skûtsje It Doarp Eastermar, werd door het skûtsje van Arend Wisse de Boer overboord geslagen. De Drie Gebroeders van De Boer draaide te laat bij de bovenste ton, waardoor hij op het skûtsje van Tadema botste. Die zat op dat moment aan het roer, en werd door de klap gelanceerd. De Drie Gebroeders heeft na de aanvaring het wedstrijdwater verlaten. De Boer verspeelt hiermee het kampioenschap.

Skipper oer board by IFKS

Tadema was na de winst in de wedstrijd nog maar amper bijgekomen van de schrik van de aanvaring. "Het was echt een klap. Dat merk ik wel. Daarna zeil je weer, dus dan moet je je hoofd er weer bij houden. Mijn broer nam het over in het voordewindse rak, dat kan prima. Ik had wat last van het zwemvest, dat was een beklemmend gevoel. Ook heb ik wat last van de ribben. Het was een hectische wedstrijd. Je zit heel hoog in de adrenaline, dus dan moet je even bijkomen." Eastermar staat op dit moment fier aan kop in het klassement van de Grote A.

Ynterview IFKS winner Ychtenbrêge

Er lopen nog een aantal protesten, dus het is nog niet volledig duidelijk hoe de uiteindelijke uitslag eruit zal gaan zien.

skutsjeblok fh ychtenbrege dei 2

Online zendt Omrop Fryslân het skûtsjesilen live uit, met op de radio commentaar van Andor Faber en Gjalt de Jong en op de livestream doen Koos Wieling en Eelke Dykstra dat. In Fryslân Hjoed is 's avonds een analyse van de wedstrijd te zien. En om 21.00 uur is er een uitgebreid verslag op TV.

(Advertentie)
(Advertentie)