UPDATE: Scheepsbrand Harlingen nog niet onder controle

23 aug 2018 - 14:22

De brand op het schip in Harlingen is even opgelaaid. De brandweermensen gingen allemaal van de boot af om zich terug te trekken. Door de hitte en de rook was het niet meer mogelijk om de brand van binnenuit te bestrijden. De brand werd donderdag rond 14.00 uur ontdekt. Twee uren later leek het onder controle, maar dat was voor korte tijd.

Grutte skipsbrân yn Harns; ruten en doarren slute

De hulpdiensten zijn in groten getale uitgerukt voor de grote brand op het vissersschip Annalijdia. Dat schip ligt in het water aan de steiger van Damen Shipyards. Er waren geen mensen meer aanwezig. Mensen worden opgeroepen om ramen en deuren dicht te houden, en de hulpdiensten de ruimte te geven.

In het ruim

"Er waren drie medewerkers van het naastgelegen jachtwerf aan het werk. Die hebben de brand ontdekt en 112 gebeld", zegt woordvoerder Ingrid Weert van de brandweer.

Het vuur is in het ruim van het schip. Daar staat een koelinstallatie om de vissen, die daar normaal gesproken in zitten, koel te houden. Het isolatiemateriaal dat daarbij hoort, staat in de brand. "Daarbij is veel smerige rook vrijgekomen. Inmiddels zien we geen rook meer", zei Weert aanvankelijk.

Direct daarna laaide de brand weer op, met hoge vlammen en veel rook. Weert: "Er was even een heel hevige rookontwikkeling. De manschappen moesten zich daarom terugtrekken." Dat duurde een poosje, maar inmiddels doen de brandweermensen weer een poging om dichterbij de brandhaard te komen.

Moeilijk bestrijdbaar

Door de hitte was het voor de brandweer lang niet mogelijk om dicht bij de brandhaard te komen. "Met een warmtebeeldcamera hebben we toch de brand goed kunnen lokaliseren. Maar het is heel moeilijk te bestrijden, omdat de brand in het isolatiemateriaal zit. Daardoor kan het zich door het hele schip verplaatsen."

Foto: Kappers Media

Afwisselen

De brandweer probeerde om de brand van binnenuit te blussen. Omdat het zo warm is, moesten ze afwisselen. "We steeds korte tijd in het ruim om te blussen. Het is vreselijk warm, dus zijn het steeds groepjes van zes à acht mensen. Die worden na twintig minuten afgelost door een volgend groepje."

Daarom zijn er ook veel brandweermensen aanwezig in Harlingen. Er zijn minstens zeven korpsen ter plekke.

Weert verwacht dat het nog wel een paar uur duurt voordat de brand volledig onder controle is.

(Advertentie)
(Advertentie)