Groninger ziekenhuis blij met geld van zwemtocht Van der Weijden

22 aug 2018 - 17:42

De elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden heeft tot nu toe meer dan 3,5 miljoen euro opgeleverd. Dat maakte Van der Weijden dinsdagavond zelf bekend in het televisieprogramma Laat op één. Bij de huldiging maandagavond in Leeuwarden werd bekend dat 2,5 miljoen was opgehaald.

Intussen is ook duidelijk welke onderzoeken een deel van het geld krijgen. De afdeling van het UMCG in Groningen die onderzoek doet naar acute leukemie is daar een van. Van der Weijden zelf werd ook behandeld voor acute leukemie.

UMCG Maarten

Dat geld is hard nodig omdat de universiteiten en ook de overheid maar voor tien a twintig procent meebetalen aan de onderzoeken. De rest moet worden gefinancierd door fondsen, sponsoring en acties. Hoeveel geld er voor het onderzoek naar Groningen komt, is niet duidelijk, maar blij zijn ze er zeker mee. Als er geen geld binnenkomt, kan er ook geen goed onderzoek worden gedaan, en kunnen de patiënten ook niet worden geholpen.

Foto: omrop fryslan

In het laboratorium van het universitaire ziekenhuis in Groningen wordt specifiek onderzoek gedaan naar de goede en slechte bloedcellen. Dat vraagt veel tijd, maar langzamerhand komen ze wel verder.

Jan Jacob Schuringa heeft maandagavond op het Oldehoofsterkerkhof zelf ook kort wat verteld over het onderzoek, maar vindt dat er veel meer gedaan moet worden om de bekendheid te vergroten. Er is te weinig aandacht voor het onderzoek, vindt de professor.

Professor Jan Jacob Schuringa oer it ûndersyk

De actie van Maarten is daarom ook van groot belang vindt hij. Niet alleen heeft de zwemmer ervoor gezorgd dat er een paar miljoen euro bij het onderzoeksbudget is gekomen, maar hij heeft er ook voor gezorgd dat onderzoek naar kanker weer onder de aandacht komt. De beleving is daarmee veel groter geworden, en dat is volgens Schuringa misschien nog wel van groter belang dan het geld. De mensen praten er weer over. Iedereen kent wel iemand die ziek is geworden van kanker en nu is het besef er veel meer dat er onderzoek wordt gedaan om de ziekte te bestrijden.

Yn dit lab wurdt ûndersyk dien nei bloedsellen - Foto: omrop fryslan

Er staat geen maat op de actie van Maarten, zijn grenzen gaan wel heel ver

Jan Jacob Schuringa

Jan Jacob Schuringa is zelf behoorlijk onder de indruk van de grote prestatie van Maarten. 163 Kilometer zwemmen in 55 uur is ver buiten alle grenzen vindt de professor. Hij vindt het geweldig dat Van der Weijden hem zo inzet voor het onderzoek.

(Advertentie)
(Advertentie)