Caparis schrapt meerder milieu-onvriendelijke schoonmaakmiddelen

Sociale werkvoorziening Caparis houdt op met het gebruiken van 160 schoonmaakmiddelen die belastend voor het milieu. In veel gevallen gaat het om schoonmaakmiddelen waar al op het etiket staat dat ze gevaarlijk zijn. Dit is niet uitzonderlijk, want bij veel mensen staan vergelijkbare middelen in de kast.
© ANP
Als eerste is bekeken of de middelen wel echt nodig zijn. Waar mogelijk worden ze vervangen door een milieuvriendelijk alternatief. Zo'n 80 medewerkers van Caparis doen schoonmaakwerk bij bedrijven of instellingen. Onder andere het stadion van Sportclub Heerenveen wordt door Caparis schoongemaakt.
Directeur Alex Bonnema van Caparis ziet het vervangen van de milieubelastende schoonmaakmiddelen als een begin. Hij wil nu bekijken of ook de technische diensten binnen Caparis kunnen overstappen op milieuvriendelijke middelen.
Acht Friese gemeenten zijn deelnemer in de sociale werkvoorziening Caparis. Dat zijn Achtkarspelen, Heerenveen, Leeuwarden, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf.