Inwoners Súdwest-Fryslân vinden Fries belangrijker dan gedacht

Wethouder Stella van Gent van Súdwest-Fryslân wist wel dat haar inwoners het Fries belangrijk vinden. Alleen al de grote respons op een enquête over het Fries, 1200 inwoners deden mee, laat al zien dat het onderwerp leeft. "Daar moeten wij wat mee," zo vindt de wethouder.
© Omrop Fryslân
Veel inwoners vinden dat het Fries moet blijven bestaan, maar de taal moet niet worden verplicht. Inwoners vinden het belangrijk dat kinderen het Fries op school leren, maar dan moet het wel op een 'leuke' manier gebeuren. De gemeente moet het Fries naast het Nederlands gebruiken, zo vinden de respondenten.

Jongeren

Wethouder Stella van Gent wil vooral inzetten op jongeren. Rechtstreeks invloed op het taalbeleid van peuterspeelzalen heeft ze niet, maar stimuleren en verleiden tot het meer gebruiken van het Fries is wel mogelijk, zo vertelt ze. Ook in gesprekken met basisscholen wil Van Gent het belang van de Friese taal naar voren brengen.
Wethouder Stella van Gent over het Fries

Friese les

Van Gent komt oorspronkelijk uit Utrecht, maar wil zelf het goede voorbeeld geven. Ze begint in september met een vervolgcursus Fries spreken. Het interview over de enquête voor de radio deed ze woensdag al voor de helft in het Fries, al vindt ze dat best moeilijk. Wethouder Erik Faber zal deze herfst ook een cursus Fries spreken volgen. Van Gent: "Het Fries is een prachtige en unieke taal die meer aandacht verdient. Het is een taal om trots op te zijn." Ieder jaar gaan tientallen ambtenaren op Friese les.

Plaatsnamen

Súdwest-Fryslân heeft al Friestalige plaatsnamen. Er zijn gemeenten waar de Friese namen bovenaan zijn gezet, maar dat hoeft van Van Gent niet in Súdwest-Fryslân. Zij denkt dat de waarde daarvan beperkt is voor het behoud van de Friese taal. Ook het aantal Friestalige stukken van de gemeenteraad hoeft wat haar betreft niet omhoog.