Van der Weijden dacht in Hindeloopen al dat hij het mogelijk niet zou redden

21 aug 2018 - 14:13

"Ik voel me niet top, maar beter dan gisteren, en ook weer een beetje hersteld." Het is nu ongeveer 24 uren geleden dat hij uit het water is gehaald: elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden. Hij wilde alle elf steden aandoen, op zijn grote sponsortocht om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Dát lukte niet, maar het grote doel, zoveel mogelijk geld inzamelen, dat is meer dan geslaagd. Een dag na het einde van zijn zwemtocht kijkt hij terug op het avontuur.

Maarten van der Weijden nei syn tocht - Foto: Omrop Fryslân

Natuurlijk heeft hij spierpijn en wil het lopen nog niet helemaal zoals hij dat gewend is. "Het lichaam heeft flinke klappen gehad, het is helemaal uitgeput, maar het lichaam is ook wel weer dusdanig sterk dat het ook wel weer gaat." Maarten van der Weijde is de 'Held van het Noorden', na zijn monstertocht langs de elf steden. Met zijn opmerkelijke actie heeft hij meer dan 2,5 miljoen euro ingezameld voor kankeronderzoek. Dinsdagochtend werd hij na een goede nacht wakker in Leeuwarden, en kon hij terugkijken op een uitzonderlijke prestatie. Meer dan 1,4 miljoen mensen zagen maandag de huldiging live op tv.

Inspiratie

Tijdens de zwemtocht kreeg Van der Weijden steeds meer steun. Rijendik stonden mensen in kleine dorpen en ook in de weilanden was het 'Maarten, Maarten, Maarten'-gezang te horen. "Je krijgt wel wat mee, en dan gister een vol plein. Het maakt me enorm blij. Het ging er niet om dat ik drie dagen zou zwemmen, het ging om iets gemeenschappelijks. Het ging erom dat 40.000 Nederlanders per jaar aan kanker sterven, en dat dit niet eerlijk is. Maar dat we er met z'n allen iets aan kunnen doen." Hij ziet zijn tocht ook als een inspiratie. "Het gaat misschien ook wel om het leven, dat je doelen hebt en fantasieën. En dat je daar heel hard voor kan werken, en dat het soms wel lukt en soms ook niet."

Ik lag in mijn eentje in het water, maar we deden het toch een beetje samen.

Maarten van der Weijden over de steun die hij kreeg

Samen

Maarten van der Weijden heeft veel meegekregen van alle steun die hij kreeg, toen hij in het water lag. Volgens hem is dat als sporter best wel uniek. Tien jaar geleden, toen hij goud won in Peking, was het vooral zijn eigen strijd voor het goud en gaf hij telkens het 'wenselijke' antwoord dat de aanmoedigingen hem veel hebben geholpen. Dat was toen misschien niet zo, maar dat was dit weekend wel anders. Dat kon hij ook zelf merken: "Dan kom je in Sneek aan, en dan zie je de stad vol staan, en dan hoor je dat de mensen je toeschreeuwen. Ik heb het tijdens mijn tocht ook steeds meer toegelaten, dat het ook meer over het 'samen doen' ging."

Doorgaan

Het hogere doel heeft altijd meegespeeld voor Van der Weijden, hoe zwaar hij het ook had. "Ik beleef geen plezier aan drie dagen zwemmen maar, ik begreep heel goed dat ik door het zwemmen meer donaties zou krijgen, en daarmee de kankerpatiënt beter kon helpen." Dat is ook de reden geweest dat hij na een zware nacht, zondagochtend in Hindeloopen, toch heeft doorgezet. Terwijl hij eigenlijk al wist dat hij de eindstreep mogelijk niet zou halen. "Mijn vrouw zei: hoe verder je komt, hoe meer aandacht, en hoe meer jij de kankerpatiënt kan helpen. Maarten je moet door!"

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Bartlehiem

Net voor Van der Weijden moest stoppen, kwam hij nog door Bartlehiem. Daar leek alles nog redelijk goed te gaan. Hij regisseerde de camera's en nam nog een filmpje op. Maar de fitheid, dat leek maar zo, vertelt hij nu. "Het tijdschema gaf aan dat ik sowieso niet op tijd in Leeuwarden zou zijn, waar ik wel graag bij wilde zijn. En ik was ook continu bezig met de gedachte dat het niet alleen om mij ging, maar om ons samen. En dan is het ook eerlijk dat je twijfel deelt. En daarna hebben we ook een filmpje gemaakt waarin ik vertel dat ik kapot was, maar dat ik Leeuwarden wilde halen."

Uiteindelijk was Burdaard het eindpunt van de lange zwemreis van Maarten van der Weijden. Hij kon niet meer, viel in slaap in het water en kon ook zijn medicatie niet meer binnenhouden. Nadat hij nagekeken was in het ziekenhuis, mocht hij maandagavond nog bij de huldiging in Leeuwarden zijn, waar duizenden mensen hun steun betuigden en zich lieten horen. Voor de 'Held van het Noorden' staat er de komende tijd maar één ding op het programma: rust. En dat zal hij lekker thuis doen, in Noord-Brabant.

Maarten van der Weijden praat nei oer syn tocht

Trefwoorden: 
Maarten van der Weijden
(advertinsje)
(advertinsje)