Leeuwarder slagerij Vion gaat 10 september weer open

21 aug 2018 - 13:13

De grote slachterij van Vion in Leeuwarden gaat op 10 september weer open. De nieuwe slachterij moest een paar maanden na opening in mei van dit jaar de deuren al weer sluiten.

Foto: Vion

Het aantal geslachte dieren dat werd afgekeurd lag hoger dan op andere locaties, was de conclusie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Volgens Vion ging het om kinderziektes in de technische installatie.

Daarnaast is de inrichting van de stal verbeterd voor de keuring. Voor de levende koeien in de stal waren dichte schotten gemaakt, dat zou beter zijn voor het welzijn van de dieren. Maar omdat de keurmeesters de koeien door de dichte schotten niet goed konden beoordelen, zijn er nu open schotten tussen de koeien gekomen. Kwaliteitsdirecteur Derk Oorburg van Vion: "Er is nu een goede balans tussen het goed zichtbaar zijn van de dieren en dierwelzijnsprincipes."

10 september

De NVWA is bij het onderzoek betrokken. Volgens woordvoerder Benno Bruggink zal vanaf 10 september bekijken of de aanpassingen in het bedrijf voldoende zijn voor de keuring van de koeien en of het aantal afgekeurde dieren op hetzelfde niveau ligt als op andere plekken. Dat heeft ook met de kwaliteit van de aangevoerde koeien te maken, zegt Bruggink.

Transparant

Vion wil het slachtproces volledig transparant maken. Iedereen kan naar het bedrijf toe om te zien hoe het slachten van koeien werkt. Oorburg: "Groepjes boeren, maar ook studenten, artsen en journalisten hebben daarvoor belangstelling. In Nederland is het nog niet zo gebruikelijk, maar in Denemarken gaan alle middelbare scholen op excursie naar slachthuizen. Het is belangrijk dat consumenten weten hoe een vleesproducent werkt. Met deze openheid wil het bedrijf het onbekende of 'duistere' wat er soms hangt rond slachthuizen, wegnemen."

2500 kij

De 50 medewerkers van Vion Leeuwarden komen, voor zover mogelijk, terug in september. Bij het bedrijf zullen wekelijks 2500 koeien worden geslacht. Het is het grootste slachtbedrijf voor de drie noordelijke provincies. Vion heeft ook in Tilburg nog een runderslachterij. In Boxtel, Groenlo en Apeldoorn heeft Vion een varkensslachterij. Het is in Nederland en Duitsland de grootste vleesproducent en de derde in Europa.

Trefwoorden: 
NVWA Vion slachterij
(advertinsje)
(advertinsje)