Grou wint SKS-kampioenschap na spannende slotwedstrijd

17 aug 2018 - 16:28

Het skûtsje van Grou is na een spannende slotwedstrijd opnieuw kampioen geworden van de SKS. De slotwedstrijd op de Snitser Mar leverde een overwinning op voor d'Halve Maen, maar de tweede plaats van Grou was genoeg om de koppositie in het klassement over te nemen van Heerenveen, dat vierde werd bij Sneek. In het klassement komen de twee skûtsjes op evenveel punten (43,8) en dan geeft de uitslag in de slotwedstrijd de doorslag. De derde podiumplaats in het eindklassement is voor Akkrum, dat vrijdag zevende werd.

In het virtuele klassement was het de hele dag stuivertje wisselen tussen Grou en Heerenveen aan kop. Heerenveen zou kon kampioen worden, als ze niet meer dan een plek achter Grou eindigden. De twee skûtsjes streden met d'Halve Maen en Drachten om de winst in de laatste wedstrijd.

Uiteindelijk ging de dagzege naar d'Halve Maen. Grou kwam als tweede over de finish, met Drachten en Heerenveen daar enkele seconden achter.

Winnaar Douwe Visser van Grou

De ontlading bij schipper Douwe Visser was na afloop groot: "Dit was de hele dag rekenen. Mooier kan het niet voor ons. Het zat steeds niet mee. Ik zei: we hebben twee kansen. De eerste was om d'Halve Maen te pakken, maar dat lukte niet. Dus moesten we ervoor zorgen dat Heerenveen achter ons bleef en dat Drachten er precies tussendoor kon." Drachten speelde daarmee een beslissende rol bij het bepalen van de kampioensstrijd in de SKS van dit jaar.

Het is het vijfde SKS-kampioenschap voor Douwe Visser als schipper van Grou. Hij won ook al in 2005, 2009, 2014 en vorig jaar.

Schipper Douwe Visser krijgt het Zilveren Skûtsje - Foto: SKS

Schipper Sytze Brouwer van Heerenveen

De tegenstelling bij Heerenveen was daarentegen logischerwijs heel groot. Schipper Sytze Brouwer: "Dichterbij kun je niet zitten. We hebben vandaag heel hard gezeild en gevochten voor wat we waard waren. We wisten: we moeten een plekje achter Grou zitten, dan is het prima. Bij het laatste rak was dat ook nog zo."

"Daarna sloot hij (Douwe Visser) ons in en liet hij Drachten erlangs. Dat is zijn goed recht. Het mag, dat is wedstrijdzeilen. En daar is hij heel goed in."

De finale fan de SKS yn Weistra op wei

Het eindklassement van de SKS 2018

# Skûtsje Schipper Punten na aftrek
1. Grou Douwe Visser 43,8
2. Heerenveen Sytze Brouwer 43,8
3. Akkrum Pieter Meeter 50,7
4. Lemmer Albert Visser 52
5. Leeuwarden Willem Zwaga 54,7
6. Earnewâld Gerhard Pietersma 55,9
7. Huizum Johannes Meeter 65
8. Stavoren Auke de Groot 67,8
9. D'Halve Maen Klaas Westerdijk 67,9
10. Drachten Jeroen Pietersma 78
11. Joure Rienus de Jong 90
12. Sneek Jappie Visser 92
13. Woudsend Teake Klaas van der Meulen 95
14. Langweer Jaap Zwaga 102
(advertinsje)
(advertinsje)