"Akkrum kon er niets aan doen dat ze de wedstrijd moesten verlaten"

16 aug 2018 - 21:36

Na uren van overleg is er duidelijkheid. De jury van de SKS heeft een besluit genomen over de aanvaring bij Lemmer. Drie scheppers hadden daarover een protest ingediend. Alleen het protest van Heerenveen tegen Earnewâld is toegekend. De SKS heeft besloten om Akkrum het gemiddelde aantal punten te geven. Met nog een wedstrijd te gaan zijn er nog zes skûtsjes die dit jaar kampioen kunnen worden.

Titelkandidaten Earnewâld, Heerenveen en Akkrum kwamen met elkaar in aanvaring bij de onderste ton. Earnewâld moest met averij het wedstrijdwater verlaten. Een bemanningslid van Akkrum belandde in het ziekenhuis.

Na de aanvaring schoof topzeiler Marit Bouwmeester aan bij de commentatoren van Omrop Fryslân. Ze analyseerde de situatie.

De jury is van mening dat Akkrum geen schuld heeft aan de aanvaring, maar heeft wel het protest van Akkrum afgewezen, omdat dat was ingediend op basis van een artikel dat niet van toepassing is. De jury vindt dat Akkrum daarom het gemiddeld aantal punten moet krijgen van alle andere wedstrijden. De SKS gaat daar in mee.

Hoger beroep

Het protest van Earnewâld is ook afgewezen omdat het niet op basis van het juiste artikel is ingediend. Schipper Gerhard Pietersma van Earnewâld gaat daar niet mee akkoord. Hij gaat in hoger beroep bij de zeilraad van de SKS. Die doet een uitspraak voordat de slotwedstrijd begint.

De schotenman van Akkrum die na de aanvaring in het ziekenhuis belandde, is inmiddels terug bij de vloot. De bemanning van het skûtsje is flink geschrokken en erg dankbaar dat het zo is afgelopen. Dat meldt het Akkrumer skûtsje op twitter.

Klassement

De uitspraak van de jury betekent dat Heerenveen als klassementsleider de slotwedstrijd ingaat (39,9 punten). Grou zit daar minder dan twee punten achter (41,8). Akkrum (43,6) is derde.

Lemmer (44), Leeuwarden (45,7) en Earnewâld (49,9) zouden vrijdag ook nog kampioen kunnen worden in de laatste wedstrijd op de Snitser Mar.

Als de zeilraad schipper Gerhard Pietersma gelijk zou geven, komt Earnewâld in het klassement op 41,5 punten.

Trefwoorden: 
skûtsjesilen protest SKS
(advertinsje)
(advertinsje)