Vrijdag duidelijkheid over kwaliteit water op Elfstedenroute

16 aug 2018 - 20:42

Wetterskip Fryslân komt vrijdagmiddag met gegevens over de waterkwaliteit op de route van Maarten van der Weijden. Hij begint zaterdagochtend vroeg aan het zwemmen van de Elfstedentocht en hoopt die maandag aan het begin van avond af te ronden. Het waterschap heeft woensdag de laatste watermonsters genomen en die worden onderzocht in het eigen laboratorium. Vrijdag is dat onderzoek klaar.

Maarten van der Weijden swimt - Foto: Casper van Aggelen

Het waterschap maakte donderdag bekend dat op meer locaties in Fryslân blauwalg is, ondanks de lagere temperaturen en de regen van de afgelopen periode. Jan Roelsma van het waterschap verwacht wel dat het aantal gevallen van blauwalg de komende dagen terugloopt. Daarnaast is er dit weekend in Dokkum rioolslib in het Grutdjip beland. Het waterschap adviseerde daarom om daar niet te gaan zwemmen en vee niet uit dat water te laten drinken.

Uit onderzoek naar de waterkwaliteit moet blijken of de vervuiling er nog steeds is. Het waterschap heeft na het ontdekken van de vervuiling het water zoveel mogelijk doorgespoeld. Het heeft in Dokkum ook extra watermonsters genomen om de kwaliteit te kunnen bepalen.

Geld voor kankeronderzoek

Niet alleen Maarten van der Weijden duikt dit weekend het Friese water in. Op veel locaties zwemmen mensen een stukje mee. Samen proberen ze om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek.

(advertinsje)
(advertinsje)